Naturreservat Norsjö

 

Naturreservat Norsjö

Kryddgrovan

Kryddgrovan ligger mellan Bjurträsk och Bäverhult och fridlystes 1958. Området är väldigt fint med frodigt örtvegetation. Bland annat som finns i området är ekbräken, skogskovall, skogsstjärna, ekorrbär, harsyra, gullris, ögonpyrola och blåbärsris. Det finns även en ört som doftar vanilj Nornan och andra arter som tibast och toltan, giftiga örter som trollduvan och ormbär. Området är väldigt frodigt tack vare det klakrika grundvattnet vilket gör att många örter trivs där. Det finns även en tallskog nära området som är 160 år gammalt.

 

Karsbäcken

Karsbäcken slingrar sig från Bastuträsk ända ner till Skellefteälven. Den är väldigt omtyckt kanotled och på våren när vattnet är högt går det att paddla hela vägen ner. Men på sommaren blir vissa områden mer steniga.

 

Istidsgrytor

Istidgrytorna är en urholkat fördjupning i berg som bildats av strömmande vatten och roterande stenar och grus. De bildades under istiden när isen började smälta. Istidgrytorna ligger mellan Räveln och Stavträsket utanför Bastuträsk. Där finns en stig som du kan följa där du kommer till de gamla ”jättegrytorna” som är lämningar efter inlandisen.

 

Naturreservat Norsjö: