Bo i Sorsele

 

Ammarnäs,  Foto: Sofia Berggren

 

 

Söka boende

Sorsele AB är kommunens bostadsbolag och förvaltar lägenheter i Sorsele, Blattnicksele och Garngnäs. Större byar utanför Sorsele tätort är bland annat Gargnäs, Sandsele, Blattnicksele och Ammarnäs. Bostäder och hus finns även att hitta på hemnet och blocket. Sorsele gränsar till Storuman, Lycksele, Arvidsjaur och Arjeplog.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

I Sorsele kommun finns ett stort bibliotek som fungerar även som kulturenshus, där pågår det utställningar och arrangemang, det finns även en bio.  Har finns många naturområden, med vandringsleder och i kommunen finns rikt föreningsliv, jakt och fiske intresserar många. I Sorsele finns det fritidsanläggningar som minigolf, tennisbana, boulbana. Det finns även en idrotshall och simhall. Skidspår och motionsspår som finns i Sorsele är Sorsele elljusspår där det finns spår från 2-8 km. Sedan finns även Sorsele skidstation med motions- och skidspår med 12 km långt spår. I Ammarnäs finns flera skid- och motionsspår med 2-9 km spår, nedan finns länk till fler skid-och motionsspår som finns i Sorsele kommun.

 

Naturområden och vandringsleder

I Sorsele kommun finns stora naturområden, spår och leder och ett rikt föreningsliv. Från Vindelfjällens högalpina områden i väster ner till den fjällnära urskogen i Övre Juktådalen, med den brusande Vindelälven och dess biflöden så har Sorsele en av Sveriges mest intressanta natur- och kulturupplevelser. Vid Vindelnälven finns fiske möjligheter i Stensundsforsen finns möjlighet att få harr och i övre delen av älven runt Kraddsele och Ammarnäs finns möjlighet att fiska Ammarnäsöringen. Det finns berömda forsar i Sorsele som Hällforsen, Trollforsen, Vitforsen, Kvarnforsen och Gargesonforsen. I forsarna finns det mycket öring att fånga. Sorsele tätort ligger vid vackra Vindelälven som är en av Sveriges fyra stora oreglerade fjällälvar. Vindelälven har flera forsar, bland annat Beukaforsen som ligger i nedre delen av Sorsele kommun samt Vindelåforsen vid Ammarnäs.

Vandringsleder

Sorsele kommun är en vandringskommun i Ammarnäs finns vandringssystem från Kungsleden. I Ammarnäs finns både närledssystem som är 1-3 timmars turer, dagsturer och toppturer. Vindelfjällens naturreservat är Sveriges största naturreservat, här finns fjällandskap som inlandsisen har skulpterat, glaciär och snötäckta toppar. Inom reservatet finns 70 mil fina leder och många stugor för friluftslivet. Kungsleden startar i Hemavan och sträcker sig ända till Abisko, ett 400 km lång vandringsled som kan räknas till en av världens bästa.

 

Sorsele – kort kommun information

Sorsele kommun ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. Kommunen gränsar till Storuman, Lycksele, Malå, Arvidsjaur och Arjeplog kommuner. Kommunens landarea är ca 7 400 km², vilket gör Sorsele kommun till Sveriges 11:e största. Sorsele tätort ligger vid väg E45 och landsväg 363 som förbinder Ammarnäs/Sorsele med Umeå och övriga kustområdet. Närmaste flygplats finns i Arvidsjaur (90 km) och Lycksele (150 km). Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr och passerar Sorsele, där du dessutom kan besöka Inlandsbanemuséet. Sorsele sjukstuga ligger i tätorten Sorsele och bildar en enhet tillsammans med Malå sjukstuga. Sorsele kommun har sedan 1 januari 2010 varit ett samisk förvaltningsområde. Detta innebär att de som är samisktalande har särskilda rättigheter inom barnomsorg, skola, äldreomsorg och kulturutbud.

 

Fiske i Sorsele  Blocket bostäder
Beställ Fiskekort  Booli bostäder
Skidspår Sorsele  Hemnet bostäder
Ammarnäs Filmfestival  Sorselebo AB
Friluftsliv och naturupplevelser  
Vindelfjällen