Bo i Sorsele

 

Ammarnäs,  Foto: Sofia Berggren

 

Sorsele kommun

Sorsele kommun ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. Kommunen gränsar till Storuman, Lycksele, Malå, Arvidsjaur och Arjeplog kommuner. Kommunens landarea är ca 7 400 km², vilket gör Sorsele kommun till Sveriges 11:e största. Sorsele tätort ligger vid väg E45 och landsväg 363 som förbinder Ammarnäs/Sorsele med Umeå och övriga kustområdet. Närmaste flygplats finns i Arvidsjaur (90 km) och Lycksele (150 km). Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr och passerar Sorsele, där du dessutom kan besöka Inlandsbanemuséet. Genom Sorsele flyter den ännu oreglerade Vindelälven.  Sorsele sjukstuga ligger i tätorten Sorsele och bildar en enhet tillsammans med Malå sjukstuga. Sorsele kommun har sedan 1 januari 2010 varit ett samisk förvaltningsområde. Detta innebär att de som är samisktalande har särskilda rättigheter inom barnomsorg, skola, äldreomsorg och kulturutbud.

Boende

Sorsele AB är kommunens bostadsbolag och förvaltar lägenheter i Sorsele, Blattnicksele och Garngnäs. Större byar utanför Sorsele tätort är bland annat Gargnäs, Sandsele, Blattnicksele och Ammarnäs. Bostäder och hus finns även att hitta på hemnet och blocket. Sorsele gränsar till Storuman, Lycksele, Arvidsjaur och Arjeplog.

Naturen

I Sorsele kommun finns stora naturområden, spår och leder och ett rikt föreningsliv. Jakt och fiske engagerar många – både de som redan bor här och de som besöker kommunen. Från Vindelfjällens högalpina områden i väster ner till den fjällnära urskogen i Övre Juktådalen, med den brusande Vindelälven och dess biflöden så har Sorsele en av Sveriges mest intressanta biosfärområden med natur- och kulturupplevelser. Vid Vindelnälven finns fina fiske möjligheter i Stensundsforsen finns möjlighet att få harr och i övre delen av älven runt Kraddsele och Ammarnäs finns möjlighet att fiska Ammarnäsöringen. Det finns berömda forsar i Sorsele som Hällforsen, Trollforsen, Vitforsen, Kvarnforsen och Gargesonforsen. I forsarna finns det mycket öring att fånga, det finns även harr i vattnen. Sorsele tätort ligger vid vackra Vindelälven som är en av Sveriges fyra stora oreglerade fjällälvar. Vindelälven har flera forsar, bland annat Beukaforsen som ligger i nedre delen av Sorsele kommun samt Vindelåforsen vid Ammarnäs. På våren är älven mäktig att beskåda, då vårfloden kommer.

Sorsele kommun är en vandringskommun i Ammarnäs finns vandringssystem från Kungsleden. I Ammarnäs finns både närledssystem som är 1-3 timmars turer, dagsturer och toppturer. Vindelfjällens naturreservat är Sveriges största naturreservat, här finns fjällandskap som inlandsisen har skulpterat, glaciär och snötäckta toppar. Inom reservatet finns 70 mil fina leder och många stugor för friluftslivet. Kungsleden startar i Hemavan och sträcker sig ända till Abisko, ett 400 km lång vandringsled som kan räknas till en av världens bästa.

Aktiviteter

I Sorsele kommun finns ett stort bibliotek som fungerar även som kulturenshus, där pågår det utställningar och arrangemang, det finns även en bio.  Har finns många naturområden, med vandringsleder och i kommunen finns rikt föreningsliv, jakt och fiske intresserar många. I Sorsele finns det fritidsanläggningar som minigolf, tennisbana, boulbana. Det finns även en idrotshall och simhall. Skidspår och motionsspår som finns i Sorsele är Sorsele elljusspår där det finns spår från 2-8 km. Sedan finns även Sorsele skidstation med motions- och skidspår med 12 km långt spår. I Ammarnäs finns flera skid- och motionsspår med 2-9 km spår, nedan finns länk till fler skid-och motionsspår som finns i Sorsele kommun.

Evenemang

I Sorsele kommun finns många olika evenemang, en folkfest som finns i Sorsele är Holmen gungar som är en hemvändarfest för alla hemvändare och Sorselebor. Firandet hålls i Hembygdsområdet i Sorsele i juli månad. Holmen erbjuder aktiviteter och evenemang till både stora och små. Andra evenemang som arrangeras i Sorsele kommun är Ammarnäs filmfestival och Logdans i Talludden. Talludden i Sandsele uppträder dansband hela sommaren och alla är välkomna för att dansa till musiken. Ammarnäs filmfestival arrangeras varje år i juli. Både svenska och internationella regissörer är på plats och du får chansen att diskutera med dem om filmerna som visas. Det är olika dokumentär filmer som kommer att visas under festivalen i kyrkan och Ammarnäsgården. Sorseledagarna är en helg för hemvändare men även för bofasta och turister, Sorseledagarna arrangeras varje år i juli och firas på hembygdsområdet i Sorsele.

 

 

   
Fiske i Sorsele  Blocket
Fiskekort  Booli
Skidspår Sorsele  Hemnet
Ammarnäs Filmfestival  Sorselebo AB
Friluftsliv och naturupplevelser  
Vindelfjällen