Bo i Storuman

 

Storuman kommun, Utsikten.

 

 

Söka  boende

Vill du köpa hus och vill veta det aktuella läget på bostadsmarknaden rekommenderas det att besöka Hemnet, Blocket, Booli eller någon annan mäklare. Det finns information om fastighetsaffärer på Folkbladet och Västerbotten Kuriren. Om du är intresserad av lägenhet har Fastighets AB Umluspen i Storuman har hyreslägenheter. Större byar utanför Storumans tätort är bland annat Skarvsjöby, Långsjöby, Gunnarn, Åskilje, Slussfors, Umnäs samt skidorterna Tärnaby och Hemavan.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

I Storuman finns rikt naturliv, det finns många aktiviter att utöva. I Storuman finns det simhall, bowlinghall och bio på folketshus. Det finns både ishall och sporthall i Storuman för den som vill spela hockey eller annat sport. I Storuman centrum finns gym för den som vill styrketräna eller träna cirkelträning. Under sommartiden kan du träna i ett utegym som är vid badsjön. I Gunnarn finns en golfbana, det är en niohålsgolfbana och en övningsbana med fin natur runt omkring.

Skidåkning och slalom

För den som vill åka skidor eller slalom under vintertiden finns det elljus- och motionsspår Storuman/ Stensele som är från 4-6 km och till och med 15 km. Det finns även elljus- och motionsspår i Hemavan Tärnaby som är 3-5 km och 10-15 km. Storuman har även en slalombacke för den som vill åka utför med skidor. I Stensele finns det en rullskidbana för dem som vill hålla sig i form fast det inte är säsong för skidåkning, banan är 3,5 km lång och asfalterad.

 

Naturupplevelser och fjällvandring

Storuman tätort ligger vid kanten av Umeälven. Här finns boende nära sjön. Umeälven är en reglerad älv, på vintern och våren är vattennivån låg och det går att åka både skidor och skoter på landisen. När snön tinar bort kommer älvbotten fram och då samlas mängder av fåglar här. Älvbotten är platt och mjuk vilket inbjuder både till promenader och löprundor för den som är aktiv. Här finns skid- och löpspår, en asfalterad väg upp till Utsikten med utsikt över Storuman.

Fiske

I Storuman kommun finns mycket fiske möjligheter både sommar och vinter. Det finns många sjöar med fisk i olika sorter som sik, harr, gädda, abborre, öring och röding. I Kvarnbäcken finns det planterad fisk, öring och röding. För att fiska krävs det fiskekort och det får du tag på olika fiskarföreningar, nedan finns en länk med samlat information vart du kan köpa fiskekort. Förslag på vart du kan fiska är många som till exempel Juktån, Bredseleforsen, Pauträsk, Jofjällområdet, Över-Uman och Umeälven. Under hösten börjar jaktsäsongen och då är det älgjakten som är det mest populära under hösten. Det finns auktoriserade jaktarrangörer som erbjuder jakt på älg.

Fjällvandring

I Storuman kommun finns det stora möjligheter till Fjällvandring i Hemavan och Tärnaby. Dem tre mest populära vandringslederna är Drottningsleden, Kungsleden och Tärnaleden. Kungsleden är mellan Abisko och Hemavan och är en av världens mest kända vandringsled, leden är 400 km lång och skapades i början av 1900-talet av Svenska Turistföreningen. Leden varierar mycket och växlar mellan alpin terräng till fjällbjörkskog. Du kommer att passera fina sjöar, höga toppar och fjällbyar. Drottningsleden går emellan Laisaliden och Hemavan den invigdes av Sveriges drottning 2003. Leden är mer lättvandrat och lämplig för stora och små, leden är 9 km långt. Leden ligger i Vindelfjällens naturreservat. Tärnaleden är en lättvandrat led som går längs Tärnaån till Solberg. Stigen är grusat och fram till en hängbro uppströms från Tärnaby camping.  

 

Storuman – kort kommun information

Storumans kommun ligger i landskapet Lappland och tillhör Västerbottens län. Kommunens yta är nästan 7 500 kvadratkilometer och i kommunen bor nästan 6 000 personer. Storuman ligger strategiskt placerad, mitt i navet mellan två europavägar, E12 och E45 och två järnvägar. Storuman och Hemavan Tärnaby har bra kommunikationer både från norrlandskusten, Nordnorge och de södra delarna av Sverige. Bland annat med flyg mellan Arlanda och Hemavan. I Storumans kommun finns två sjukstugor; en i tätorten Storuman och en i Tärnaby. Här finns också kommunal hemsjukvård samt hälsorummet i Slussfors. Storumans kommun är en samisk förvaltningskommun. Detta betyder att de som är samisktalande har särskilda rättigheter inom barnomsorg, skola, äldreomsorg och kulturutbud.

 

     
 Beställ Fiskekort  Storumandagarna 
 Hemnet bostäder  Elljusspår
 Blocket bostäder  Aktiviteter och sport i Storuman 
 Booli bostäder   Skoterleder i Storuman
 Fastighets AB Umluspen  Vandringleder HemavanTärnaby
 Hälsorummet i Slussfors