Bo i Arjeplog

 

Arjeplog kommun

 

Arjeplog kommun

Arjeplog kommun ligger i Norbottens län, i landskapet Lappland. I norr gränsar kommunen till Jokkmokk, i öster mot Arvidsjaur och i söder mot Sorsele. Kommunen gränsar även till de norska kommunerna Fause, Saltdal och Rana. Till invånarantalet är Arjeplog Norbottens läns minsta kommun men med en landareal på cirka 13 000 km2 är Arjeplog Sveriges 4e största kommun. I kommunen bor 2868 människor. Arjeplog kommun är med sina 8727 sjöar och vattendrag Sveriges vattenrikaste kommun. Bland vattendragen finns de tre älvarna Skellefte älv, Pite älv och Laisälven, bland vilka enbart Skellefte älv är reglerad. Arjeplog tätort ligger vid Silvervägen, som går mellan Bodö och Skellefteå. Närmaste flygplats är Arvidsjaur flygplats som ligger ca 10 mil bort. I tätorten finns Arjeplog hälsocentral. Arjeplog kommun ingår sedan 1 januari 2010 i förvaltningsområdet för det samiska språket, vilket garanterar särskilda rättigheter för kommuninvånare som talar samiska. 

Boende

Arjeploghus har flera hyresfastigheter i tätorten, det finns lägenheter i centrala Arjeplog som är nära naturen. Kontakta bostadförmedlingen om du vill veta vilka lägenheter som är lediga i kommunen. Orter som finns i Arjeplogkommun är Laisvall, Slagnäs, Korsträsk, Jäckvik, Bergnäsudden, Adolfström, Mellanström, Vuoggatjålme och Sundnäs.

Natur och aktiviteter

Under vintertiden i Arjeplog finns det många möjligheter till aktiviteter som skidåkning, i kommunen finns elljusspår i Djuptjärn, Öberget och Laisvall. Om du vill åka slalom finns Galtis vintersportanläggning och Jäckvik fjällcenter. Under vårvinter finns möjlighet att vinterfiska för dem som är intresserade av fiske. Det finns mycket fiskemöjligheter tillsammans 8727 sjöar, Sveriges djupaste sjö Hornavan, Pite älven, Skellefteå älven och Laisälven. Det finns möjligheter till rödingfiske och öringsfiske, du kan även prova på trollingfiske, trollingfiske är att du har en eller flera drag efter en båt. Årligen arrangeras trollingtävlingar i Arjeplog i Sjöarna Hornavan, Uddjaur och Tjeggelvas.

Under sommaren märker samerna sina renkalvar och då finns möjlighet att åskåda denna händelse. I Arjeplogsfjällen finns fågelskyddsområdet Tjålmejaure det är ett storslaget landskap med flera sjöar och det finns många fåglar som trivs i området. Det finns många skoterleder som sköts av skoterförbund tillsammans ca 160 mil, det finns också områden med skoterförbud så det är bra att ta reda på det innan du åker på skoterturer. I naturreservatet Delliknäs finns det vandringsmöjligheter och kanotfärd i älvar.

Du som vill ha ett aktivt livsstil finns det möjlighet till aktiviteter i sporthallen med gymnastik, innebandy, badminton och tennis. Det finns en simhall, bastu motionshall/gym i kommunen. För den fotbollsintresserade finns en konstgräsplan Sparbanken Nord arena och en naturgräsplan vid sporthallen.

Evenemang

Arjeplogs filmfestival går kring teman tro, film och kärlek. Filmfestivalen vill ge utrymme för människor till att diskutera kring filmer som visas och omkring livsfrågor som filmerna tar upp. Det som är speciellt med filmfestivalen är att under festivalen får publiken och filmarbetare som regissörer, skådespelare möta varandra och samtala kring filmer, livsfrågor, tro och filosofi och om alla frågor som väcks när publiken ser på film. De som är arrangörer till filmfestivalen är Arjeplogs församling och Arjeplogs biografförening. Det finns andra evenemang i Arjeplog som vintermarknaden, Arjeplogs dagarna, Lappland Ice Driving, höstmarknad och samiska kulturveckan.

 

 

arjeplog-kommun-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiskekort  Hemnet  
Arjeploghus  Booli  
Arjeplogs filmfestival  Blocket