Bo i Åsele

 

Björnlandets nationalpark Foto Sofia Berggren

 

 

Söka boende

Åsele hus förvaltar hyreslägenheter, radhus, hus och parhus i Åsele. Det finns även privata uthyrare i Åsele som annonserar lägenheter i lokalbladet Åsele-Nytt. Hus som är till salu finns att hitta på Hemnet, Blocket, fastighetsbyrån, Skandia mäklarna och svenskfastighetsförmedling. Exempel på byar som finns i Åsele kommun är Fredrika, Gafsele, Junsele och Åsele.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

Fritidsintressen som du kan utöva i Åsele utomhus är längdskidåkning, slalomåkning, vandring, jakt och fiske, bär- och svampplockning, det finns motionsspår och skoterleder. Andra aktiviter som finns är bland annat hockey, innebandy, fotboll, bio, gymnastik och teater. Åsele har en sport- och simhall där det finns möjlighet till simning, gym och en sporthall där du kan utöva handboll, basket, volleyboll, tennis, klättring och badminton.

Längskidåkning och skoter

Åslia friluftsområde är 3,5 km från Åsele centrum och har är en mycket naturskön område, där finns under vintertiden möjlighet till längdskidåkning och slalom, det finns även skoterspår i området. På slalombackarna finns det tre nedfarter och liftar, längsta backen är 750 meter med en fallhöjd på 100 meter. Under snöfria perioden finns det motionsspår i området, spåren är från 1,5 km, 2 km och 5 km. I området finns det möjlighet att grilla, fika och ta en paus.

 

Naturupplevelser

Här finns ett brett utbud av naturupplevelser och aktiviteter. Det finns djupa skogar att vandra i, den stilla flytande Ångermanälven som är Sveriges längsta älvar är perfekt för båtturer och kanot turer. Det finns även strida åar och bäckar att fiska i, fina badsjöar och hundratals tjärnar. Jakt- och fiskemöjligheterna är goda med bra boende i närheten.I skogen finns det mycket bär att plocka som hjortron, hallon, lingon, blåbär, och svampar.

Naturreservat

Landskapet i Åsele är kuperat och det går att se spår efter inlandsisen som format landskapet, med rullstensåsar, grottor, kanjoner och klippformationer, högsta berget i Åsele är stenbitshöjden.  I naturreservatet Stenbitshöjden finns Åseles högsta berg som är 667 meter högt, det finns en vandringsled som går upp mot berget och leder till en fantastiskt utsikt. Runt i området finns det fina fiskevatten och möjlighet till att fiska ädelfisk. I området finns det stugor att hyra. Vandringslederna börjar vid Granliden.

Björnlandet nationalpark

I Björnlandet nationalpark finns det mycket aktiviteter, nationalparken befinner sig i Åsele kommun och är landets mest värdefulla urskogar med gamla tallar, gransumpskogar och spår efter skogsbränder. Nationalparken bildades 1991 och består av 2300 hektar skog. I Björnlandet finns det många olika leder där det går att vandra det går att välja mellan både längre och kortare leder. Om du är intresserad att se djur och fåglar är Björnlandet bra ställe för att spåra djur och för fågelskådning. Guldbäcksleden en vandringsled finns i nationalparken en innehållsrik vandring som tar dig genom björnbergets hällmarker.

 

Åsele – kort kommun information

Åsele kommun ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. Kommunens ytstorlek är 4224 km2. I kommunen bor runt 2800 personer, varav majoriteten bor i Åsele tätort. Genom Åsele tätort flyter Ångermanälven. Kommunikationerna är goda, det är lätt att ta sig dit från kuststäderna, men även inlandets större orter. Inom 10 mils radie finns dessutom två flygplatser, i Lycksele och Vilhelmina. I tätorten ligger Åsele sjukstuga som har öppenvård och dygnetruntverksamhet med fyra akutvårdsplatser. Enheten består också av Dorotea Hälsocentral. 

Historia

Åseles historia har ursprung som kyrkby och varit tidigare samlings- och handlingsplats för samer under 1600- talet. Åselemarknad som arrangeras varje år är ett kulturarv från samernas handelsplats, marknaden är en av Sveriges största marknader och kan ha 150 000 besökare varje år. Byarna som finns runt Åsele bildades med nybyggare som bosatte sig längs älven och bildade ett jordbrukssamhälle i området. Historia som finns kvar i Åsele är hembygdsområdets museum, Asplunda lanthandelsmuseum i Tallsjö och kvarnarna i Torvsjö.

 

Beställ Fiskekort  Blocket bostäder  
Åselehus  Booli bostäder   
Åselemarknad  Hemnet bostäder  
Björnlandet Nationalpark