Bo i Dorotea

 

 

Söka boende

Doroteahus AB ägs av Dorotea kommun och hyr ut lägenheter. Förutom Doroteahus finns det även privata hyresvärdar som erbjuder lägenheter i Dorotea kommun. Hus och lägenheter som finns till salu kan du hitta på Hemnet och Blocket. Byar som finns i närheten av Dorotea är Laiksjö, Lavsjö, Avaträsk, Bellvik, Svanabyn, Östra- och Västra Ormsjö och Lövstrand.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

Medborgarhuset i Dorotea har många sportaktiviteter som en simhall, gym med möjlighet till styrketräning och olika gruppträningar, det finns en ishall till de som vill åka skidskor eller spela hockey. I Dorotea samhälle ligger idrottsplatsen Björnvallen, där det finns både gräs- och grusplan för fotboll. I Dorotea kommun i Avaträsk finns Dorotea Ridklubb, där anordnas ridskoleverksamhet till dig som är intresserad av ridning.

Slalom och längdskidor

I Dorotea kommun finns många möjligheter till friluftsliv, det finns vackra skogar och många sjöar och vattendrag. Det finns en vacker fjällmiljö som ger möjlighet till vandring och slalomåkning. Mitt i Dorotea samhället finns slalombacken Avasaxa, som är öppen under vissa kvällar vintertid. Borgafjäll ligger i Dorotea kommun i södra Lappland. I Borgaskicenter finns det 3 liftar och 13 nedfarter. Det finns allt från pister, funpark, barnbacke och offpist. Möjlighet att hyra stuga finns även i Borgaskicenter.  Du som vill hellre åka längdskidor så finns det elljusspår och spår utan belysning i Dorotea och i Borgafjäll.  I Dorotea finns elljusspåret på Björnvallen och sedan finns spår runt Bergvattensjön. I Borgafjäll finns 17,5 km färdiga spår och även elljusspår.

 

Naturupplevelser och sevärdheter

Konstvägen som finns i Dorotea kommun består 13 konstverk som är placerade längs Dorotea och Borgafjäll. Konstverket är gjorda av olika konstnärer, den sista konstverket ”Återkomst” finns i Borgafjäll och är gjord av Monica L Edmonson, kostverket gestaltar en ram av en samisk trumma som hittades i en myr i Voernese sameby.

Vandringsleder

Sutme sameviste befinner sig några kilometer från Borgasjön och börjar vid Sutme stugby, det finns en vandringsled som är 2,6 km lång och går till Lipsikjaure och vidare till Klimpfjäll och Raukasjön. Storfallet finns i början av vandringsleden, det är ett vackert vattenfall med en fallhöjd på 10 meter. I Sutme samevistet har samer bott i tvåhundra år och bedrivit renskötsel.

Vandringsleder i Borgafjäll

Det finns flera vandringsleder i Borgafjäll, en av dem är Björnfallet det är en kanjon som är 10 meter djup och 50 meter bred. Vandringsleden tar dig i en rundslinga runt området och är 4 km lång. Det finns en vandringsled som går runt Borgasjön som heter Borgarunt den startar från Hotellet mot Lillfjället sedan ner mot Borgasjön sedan upp mot Hotellet igen. Vandringsleden är från 5-10 km lång. En annan vandringsled leder till Klöverfjället och är 12-22 km långt, vandringsleden heter Vinterleden och dit kan du vandra för att bestiga toppen eller vandra till Klöverfjällstugan. På toppen av fjället är det en fantastiskt utsikt.

 

Dorotea – kort kommun information

Dorotea kommun ligger i Västerbottens län i landskapen Lappland, Ångermanland och Jämtland. I norr gränsar kommunen till Vilhelmina, i öster till Åsele och i söder till Sollefteå och Strömsund kommuner. Dorotea kommuns landareal är cirka 2 765 km2 stor. Kommunen kallas ibland för Lapplands sydport, då den är en av de sydligaste kommunerna i Västerbottens län och landskapet Lappland. South Lapland Airport ligger ca 5 mil (50 minuters resväg med bil) från Dorotea samhälle. På sommaren kan du ta dig med tåg till Dorotea på Inlandsbanan. I tätorten finns Dorotea sjukstuga som bildar en enhet tillsammans med Åsele sjukstuga.

 

Visit Dorotea – Turistinformation  Hemnet bostäder
Doroteahus  Blocket bostäder
Vandringsleder i Borgafjäll  Booli bostäder 
Beställ Fiskekort