Bo i Malå

 

Malå kommun

Malå kommun ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland. I kommunen finns en tätort, centralorten Malå. Kommunens yta är 1 598 km2 och i kommunen bor runt 3 102 människor. Malå tätort ligger vi Malåträsket, vilket orten tidigare hette. Tätorten ligger vid väg 370 cirka 70km norr om Lycksele. Inom en radie av 120 km finns tre flygplatser; Arvidsjaur, Skellefteå och Lycksele. I Malå tätort ligger Malå sjukstuga. Här finns fyra akutvårdplatser och bland annat ett blodtrycksrum där patienter själva kan mäta sitt blodtryck. 

Boende

Det finns tre olika bolag som förmedlar hyreslägenheter och bostadsrätter i Malå kommun. Malåbostaden AB, Riksbyggen och Tjamstabo Fast. AB. Byar i närheten av Malå är Adak, Lainejaur, Aspliden, Rentjärn och Springliden.

Natur

Det finns många vandringsleder och naturreservat i Malå. Vandringsleden i Adak tar dig fram till Adakliden och leden är 5 km lång. När du kommer upp till berget kan du beskåda en fin utsikt över Adak. Under vintertiden finns det skoterleder upp till berget. Koppsele samevistet är ett naturreservat som ligger Malå kommun. Samevistena är troligtvis en av de äldsta i Malå, platsen har fått sitt namn på grund av att samevistena ser ut som  upp- och nervänd kopp eller kosa. Rökå vandringsleden tar dig igenom en kulturhistorisk vandring i Malå, där du kan se fäbodlämningar. Fäbodlämningarnas tillkomst är troligen vid sekelskiftet 1700-1800, det är gamla länningar efter ett boställe, utflykten passar både till barn och vuxna. Åmliden är Västerbottens högsta punkt med 551 meter över havet, Uppe i berget kan du njuta av en vacker utsikt över skogar, sjöar och berg. Området ligger inom Norsjö kommun men även väldigt nära Malå vilket gör det lämpligt med besök från båda kommunerna, vandringsleden är 2,5 km.

I Kroktjärnens naturreservat finns 200-300 gammal tallskog, skogen är ljus och öppen. Inom området finns samiska kulturlämningar och renskötsel. Renskötsel inom området är ännu aktivt och det påverkar marken och tallföryngringen i området. I området kan du upptäcka även renstängsel, utfodringsplats och en renvaktarstuga. Naturreservatet Storforsen är två kilometer långt och sträcker sig längs Malån. Det finns forsträckor längs ån, Storforsen är en kanjon som är utbilddats av ytvulkaniter vilket är materialet som berget består av. Tack vare materialet som bergen består av har strukturet omvandlat bergen till lodräta stup. Det finns tydliga spår från flottningstiden inom reservatet, en av dem är båtdraget vid forsen. Det finns även två gamla flottarkojor inom området.

Aktiviteter

Det finns två fotbollsplaner i Malå kommun, en är Tjamstanvallen och Tuvan. Andra fritidsanläggningar som finns i kommunen är ishall, ridhus, simhall och sporthall. Det som vill åka skidor finns skidspår i centrala Malå på Tjamstan fritidsområde och Tjamstabackarna för dig som vill åka utför, det finns sex olika backar i området. För dig som är intresserad att åka skoter finns det många skoterleder som Malåskoterförbund tar hand om i kommunen, du kan åka skoter genom vackra landskap, berg och sjöar. Motionsslingor som finns i Malå är motionsslingorna och spårslingorna i Tjamstanvallen, dem startar vid ishallen Iskristallen. Längderna på spåren är 1,5 km, 3,3 km, 5 km och 10 km. En annan motionsslinga är Lindenäsrundan som är 9 km.

Evenemang

60-talsveckan i Malå bjuder på evenemang i olika former av kultur och sprider glädje för besökare i alla åldrar. Evenemanget startade 1997 och programmet förnyas varje år. Sommaren 2016 fick orten en egen Malådifestival, en lokal variant av melodifestivalen där hemvändare, malåbor och norsjöbor deltog. Det anordnades även Mästarnas mästare, där lokala idrottsprofiler tävlade mot varandra. Andra evenemang som finns är filmfestivalen i Adak och Malåfesten.

 

 

Fiskekort  Blocket
Fritidsaktiviteter  Booli
Koppsele samevisten  Hemnet
Vandringsleder  MalåBostaden AB