Bo i Norsjö

 

 

Söka boende

Hyresvärdar som finns i Norsjö är Norsjö lägenheter AB som hyr ut lägenheter och lokaler i Norsjö, Bastuträsk och Norsjövallen. Andra hyresvärdar som finns är Klockare Fastigheter, Norsjöbo och Navaho property AB. Andra externa webbplatser där du kan söka lägenheter är Hemnet och Blocket. Byar i närheten av Norsjö är Bastuträsk, Bjurträsk, Böle, Hemminge, Kvarnåsen, Raggsjö och Åmliden.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

Det finns många olika friluftsaktiviteter att välja mellan i kommunen, det finns möjlighet till bad, paddling, fiska, jaga och vandring. Under vintertiden finns möjlighet till vinterfiske, skidåkning, slalom och skridskoåkning. Norsjö Arena har mycket att erbjuda, det är en samlingsplats för idrott det finns fotbollsplaner, möjlighet att spela hockey, skidåkning och simhall. I sporthallen finns möjlighet att utöva bland annat volleyboll, tennis, badminton, innebandy, basket och handboll. Det finns även ett gym för dig som vill styrketräna. Närheten av arenan finns andra träningsanläggningar som elljusspår och grusplaner. Den nyaste aktiviten i området är discogolfbana som har blivit populär, det finns nio hål och banan ligger i Parken vid järnvägstationen.

Skidåkning och skoter

Vinteraktiviteter som finns i kommunen är skidåkning, det är föreningar i kommuner som ordnar varje år spår till skidåkning. Motionsspår och elljusspår finns i Bastuträsk, Bjurträsk, Båtfors, Kvarnåsen, Norsjö, Norsjövallen, Åmliden och Solia. För den som är intresserad av att köra skoter finns det många skoterleder inom kommunen, Norsjö
Motorsällskap ansvarar för samordning och underhåll av leder. Där du kan åka utförsåkning finns i Solia skidanläggning och Larsbo skidanläggning.

 

Naturreservat och vandringsleder

Naturreservat  

Inom kommunen finns strömmande vatten som sjöar och naturmiljöer för både fiske, jakt och fågelskådning. I Norsjö finns det jakt för den som är erfaren och för dig som vill lära dig mer, det finns möjlighet till jaktguider efter dina önskemål vad du vill lära dig mer av. För dig som är intresserad av fågelskådning finns det Vajsjön naturreservat där finns fina sjöar där fåglarna trivs, speciellt under våren när snön smälter är det bästa tiden för fågelskådning i området. Andra naturreservat som finns i Norsjö är Malån – Storforsen, där kan du upptäcka Storforsens kanjon och de fina forssträckorna. I naturreservatet kan du se spår efter flottningstiden, som till exempel båtdraget vid Storforsen. Det finns även två gamla flottarkojor efter flottningstiden.

Vandringsleder

Det finns många fina vandringsleder i Norsjö, en av dem är Kyrkstigen som trampades fram redan på 1500-talet av kustbor som gick till sina fiskeområden, samma stigar har även nybyggarna gått när de gick till kyrkan i Skellefteå. Annan vandring plats är Rågmjölsvägen användes av forbönderna när de fraktade varor mellan inland och kust och vägarna användes ända till 1900-talet.  Det går att cykla eller vandra längs vägen och den går längs vacker skoglandskap och bebyggelser. Norakammen vandringsled är till dig som vill uppleva vackert landskap som har formats av inlandsisen, det finns tydliga spår efter leden, människorna som färdades genom vårt landskap följe denna led under sommarhalvåret.

 

Norsjö – kort kommun information

Norsjö kommun ligger i Västerbottens län i landskapet Västerbotten. Kommunen gränsar mot Arvidsjaur i norr, Skellefteå i öst, Malå i väst samt Lycksele och Vindeln i söder. Kommunens landareal är ca 1 924 km2. Här bor 4171 människor. I Norsjö kommun finns Bastuträsk järnvägsstation, som ligger ungefär 33 km från Norsjö tätort. Här finns tre flygplatser inom cirka en timmes avstånd med bil; Skellefteå, Lycksele och Arvidsjaur. Cirka två timmars körtid bort finns dessutom Umeå flygplats. I kommunen finns en vårdcentral som ligger i Norsjö. Närmaste lasarett ligger i Skellefteå eller Lycksele.