Bo i Vilhelmina

 

Vilhelmina kommun

 

Söka boende

Det finns många möjligheter till bra boenden i Vilhelmina. Söker du lägenhet finns det både kommunens eget bostadsbolag VIBO och flera privata hyresvärdar. För mer information om det aktuella läget på bostadsmarknaden rekommenderas att besöka Hemnet, Blocket, Booli eller någon annan mäklare. Det finns  information om fastighetsaffärer på Folkbladet och Västerbotten Kuriren. Större byar utanför tätorten är bland annat Lövliden, Malgovik, Skansholm, Nästansjö, Dalasjö, Dikanäs, Saxnäs, Klimpfjäll, Järvsjöby och Meselefors.

 

Aktiviteter och fritidsintressen

Vilhelmina Folkets Hus är en naturlig samlingspunkt. Här finns bibliotek, simhall, bio, café, restaurangskolans kök och servering samt många av studieförbunden som arrangerar kurser och föreläsningar. Här finns Riksteatern med Wilmakultur som arrangerar många evenemang. Andra aktiviter områden i Vilhelmina är ett basketplan, boule, frisbeegolf med fyra korgar vid elljusspåren och minigolf båda vid Saiva camping. Andra sporter som finns att utöva är fotboll, gräsplan finns vid Saiva och två grusplan nedanför sporthallen och vid Dala. Annat som finns vid Saiva camping är Tennisbana, volleyboll och utegym. I Tjärnvallens idrottsanläggning finns konstgräsplan, gräsfotbollsplaner och en ishall. I Vilhelmina finns även en ridhusanläggning och drivs av Vilhelmina ridklubb.

Skidspår och slalom

För dig som är intresserad att åka slalom finns Granbergsbacken, Vilhelmina IK sköter verksamheten av backen. Vissa bestämda dagar är backen öppen för allmänheten. Det finns också skidspår och motionsspår i skidstationen i Vilhelmina och i Skansholm. Vilhelmina skidstation har elljusspår med sträckor från 5,5 km till 9 km och i Skansholm finns det spår som är från 2,5 km till 5 km.

 

Naturupplevelser och fjällvandring

Tätorten Vilhelmina ligger vid Volgsjön, en källa till Ångermanälven som mynnar ut i Bottenhavet. Öster om tätorten ligger Baksjön, där finns Saiva camping och en fin badplats. Vilhelmina tätort präglas historiskt av att det är en kyrkstad. Kommunen har valt att behålla byggnader från 1800-talet, dessa står samlade i ett eget område vid Storgatan. Här finns den vackra skolan Volgsjö skola, Vilhelmina Hembygdsmuseum och Vilhelmina kyrka. På Kyrkberget har Vualtjere Duodji; Vilhelmina sameslöjdförening uppfört ett sameviste i syfte att sprida kunskap om samisk kultur och historia. 

Fjällvandring

I väster gränsar kommunen mot Hattfjelldal i Norge, dit du tar dig om du kör Sagavägen via Kittelfjäll. Vildmarksvägen är den som går via Saxnäs, Klimpfjäll och över Stekenjokk till Gäddede i Jämtland. Vandringsleden Fatmomakke Marsfjäll befinner sig i Vilhelmina kommun. Vandringsleden är 22 km lång och är en historisk vandring från samekulturen till nybyggarkulturen. Innan du börjar din vandring kan du först besöka Fatmomakke kyrkstad. Det finns även en led som tar dig upp till Marsfjällstoppen som är Södra Lapplands högsta topp.

 

Vilhelmina – kort kommun information

Vilhelmina kommun ligger i Västerbottens län, i landskapet Lappland. Kommunens landareal är 8 120 km2 och är därmed bland de tio största kommunerna i Sverige till ytan. Här bor nästan 7000 personer. Vilhelmina har en flygplats, med flyg till och från Arlanda. Här finns Vilhelmina sjukstuga i tätorten samt filialmottagning i Dikanäs och Saxnäs. Vilhelmina kommun ingår sedan 1 januari 2010 i förvaltningsområdet för samiska. Detta betyder att de som är samisktalande har särskilda rättigheter inom barnomsorg, skola, äldreomsorg och kulturutbud. Fram till 1804 hette orten Volgsjö men därefter bytte orten namn till Dorotea efter Drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina.

 

 

      
  Hembygdsmuseum Hemnet bostäder
  Sameviste Blocket bostäder
  Vilhemina Folketshus Booli bostäder
  Wilmakultur VIBO bostäder  
  Skidspår Vilhelmina  
  Fatmomakke Marsfjäll vandringsled  
  Beställ Fiskekort