Bo i Vilhelmina

 

Vilhelmina kommun

 

Vilhelmina kommun

Vilhelmina kommun ligger i Västerbottens län, i landskapet Lappland. Kommunens landareal är 8 120 km2 och är därmed bland de tio största kommunerna i Sverige till ytan. Här bor nästan 7000 personer. I väster gränsar kommunen mot Norge och väg över gränsen finns mellan Kittelfjäll och Hattfjelldal. Vilhelmina har en flygplats, med flyg till och från Arlanda. Här finns Vilhelmina sjukstuga i tätorten samt filialmottagning i Dikanäs och Saxnäs. Vilhelmina kommun ingår sedan 1 januari 2010 i förvaltningsområdet för samiska. Detta betyder att de som är samisktalande har särskilda rättigheter inom barnomsorg, skola, äldreomsorg och kulturutbud. Det finns även förvaltningsområden inom två andra minoritetsspråk, finska och meänkieli.

Boende

Det finns många möjligheter till bra boenden i Vilhelmina. Söker du lägenhet finns det både kommunens eget bostadsbolag VIBO och flera privata hyresvärdar. För mer information om det aktuella läget på bostadsmarknaden rekommenderas att besöka Hemnet, Blocket, Booli eller någon annan mäklare. Det finns  information om fastighetsaffärer på Folkbladet och Västerbotten Kuriren. Större byar utanför tätorten är bland annat Lövliden, Malgovik, Skansholm, Nästansjö, Dalasjö, Dikanäs, Saxnäs, Klimpfjäll, Järvsjöby och Meselefors.

Naturen och området

I Vilhelmina kommun finns allt nära, nära till jobb, dagis, skola, affärerna samt till fjäll och natur. I tätorten är det dessutom gångavstånd till många platser det går att spara både tid och få vardagsmotion genom att inte behöva åka med bilen överallt. Området är bra för barnfamiljer och det är det är ett tryggt område att bo i.

Tätorten Vilhelmina ligger vid Volgsjön, en källa till Ångermanälven som mynnar ut i Bottenhavet. Fram till 1804 hette orten och socknen Volgsjö men därefter bytte orten namn då Drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina, Gustav IV Adolfs gemål, lånade ut sitt namn. Öster om tätorten ligger Baksjön, där finns Saiva camping och en fin badplats. Vilhelmina tätort präglas historiskt av att det är en kyrkstad. Kommunen har valt att behålla och restaurera byggnader från 1800-talet, dessa står samlade i ett eget område vid Storgatan. Här finns den vackra skolan Volgsjö skola, Vilhelmina Hembygdsmuseum och Vilhelmina kyrka. Kyrkan ligger högt belägen på Kyrkberget, där finns en fantastisk utsikt över Volgsjön och hela tätorten. På Kyrkberget har Vualtjere Duodji; Vilhelmina sameslöjdförening uppfört ett sameviste i syfte att sprida kunskap om samisk kultur och historia. 

I väster gränsar kommunen mot Hattfjelldal i Norge, dit du tar dig om du kör Sagavägen via Kittelfjäll. Vildmarksvägen är den som går via Saxnäs, Klimpfjäll och över Stekenjokk till Gäddede i Jämtland. Vandringsleden Fatmomakke Marsfjäll befinner sig i Vilhelmina kommun. Vandringsleden är 22 km lång och är en historisk vandring från samekulturen till nybyggarkulturen. Innan du börjar din vandring kan du först besöka Fatmomakke kyrkstad. Det finns även en led som tar dig upp till Marsfjällstoppen som är Södra Lapplands högsta topp.

Aktiviteter

Vilhelmina Folkets Hus är en naturlig samlingspunkt för ortsborna. Här finns bibliotek, simhall, bio, café, restaurangskolans kök och servering samt många av studieförbunden som arrangerar kurser och föreläsningar. Här finns Riksteatern med Wilmakultur som arrangerar många evenemang. Andra aktiviter områden i Vilhelmina är ett basketplan, boule, frisbeegolf med fyra korgar vid elljusspåren och minigolf båda vid Saiva camping. Andra sporter som finns att utöva är fotboll, gräsplan finns vid Saiva och två grusplan nedanför sporthallen och vid Dala. Annat som finns vid Saiva camping är Tennisbana, volleyboll och utegym. I Tjärnvallens idrottsanläggning finns konstgräsplan, gräsfotbollsplaner och en ishall. I Vilhelmina finns också en ridhusanläggning och drivs av Vilhelmina ridklubb.

För dig som är intresserad att åka slalom finns Granbergsbacken, Vilhelmina IK sköter verksamheten av backen. Vissa bestämda dagar är backen öppen för allmänheten. Det finns också skidspår och motionsspår i skidstationen i Vilhelmina och i Skansholm. Vilhelmina skidstation har elljusspår med sträckor från 5,5 km till 9 km och i Skansholm finns det spår som är från 2,5 km till 5 km.

Evenemang

Årets höst-happening i Vilhelmina är Mikaeli, en helg då Vilhelminas gator fylls med shoppingsugna människor. På Wilhelmina hotell anordnas allsång och liveband. Under några av årets mörkaste dagar arrangeras Wilhelmina Winter Weekend, en helg där fest, underhållning och olika event lyser upp tillvaron. På Wilhelmina hotell kan man, gammal som ung, avnjuta en supé med dans i festsalen eller liveband och disco i panoramabaren. Under dagtid pågår underhållning och utställningar, samt den legendariska stolpsittningstävlingen på ispelare.

 

 

 

      
  Hembygdsmuseum Hemnet
  Sameviste Blocket
  Vilhemina Folketshus Booli
  Wilmakultur VIBO 
  Skidspår Vilhelmina  
  Fatmomakke Marsfjäll vandringsled  
  Fiskekort