Annelies Egger – flyttade från Alperna till fjällen

 

annelies_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annelies Egger, sjuksköterska

 

Annelies Egger – Sjuksköterska

Om man jobbat i över 20 år på IVA (intensivvårdsavdelning), så borde det vara lätt att få jobb på andra ställen inom vården, kan man tycka. Men i ett EU-land som Sverige kan reglerna sätta käppar i hjulen även för den mest erfarna. Det har Annelies Egger fått erfara. Det tog flera år innan hennes kompetens godkändes och hon kunde anställas som sjuksköterska i Sverige.

– Jag kommer från Schweiz ursprungligen. När jag var 20 år reste jag till England och började arbeta inom vården där. Jag är intresserad av att prata med människor och på så sätt lärde jag mig snabbt språket. Därefter åkte jag hem till Schweiz och utbildade mig till sjuksköterska – och jag har inte ångrat mig en sekund, säger Annelies med sin mjuka stämma.

Annelis hade hört talas om midnattsolen och under en resa till Norge kände hon sig lockad av att få veta mer. Hon tog kontakt med Rolf Egger, också han från Schweiz, som hon kände sen tidigare och visste att han hade bosatt sig i Sverige. Rolf hade sökt sig till norrland av ren nyfikenhet. Här skaffade han sig vänner och började läsa vid en bibelskola i Västerbotten. Väl hemma i Schweiz började han söka efter tecken på vad livet ville att han skulle ta sig an. Det tecknet hittade han en dag i form av en svensk bibel i en affär i Schweiz. Vid samma tidpunkt hörde några av hans vänner i Vilhelmina av sig och berättade att det fanns ett hus till salu i Malgovik, tre mil utanför tätorten. Sagt och gjort, Rolf flyttade till Sverige. Annelis kontakt ledde till att de gifte sig 1998 och att även hon flyttade till Sverige.

– När jag kom hit snöade det – och det var i maj, skrattar Annelies. Jag började läsa svenska redan när jag bodde i Schweiz, och sedan blev det SFI här i Vilhelmina. Man måste ju kunna språket för att förstå patienterna. Jag började arbeta som vårdbiträde, trots min utbildning och långa erfarenhet. För mig som inte kom från ett EU-land sa reglerna att jag behövde ytterligare en tvåårig utbildning för att få arbeta som sjuksköterska. Och det var jag inte intresserad av, säger Annelies bestämt.

Efter en tid kom dock regelverket att lättas upp. Sverige och Schweiz kunde nu göra en överenskommelse som gynnade människor att få arbeta över landsgränserna med det yrke de hade utbildning för. Annelis fick anställning som sjuksköterska på Vilhelmina sjukstuga.

– Jag hade hunnit lära mig de svenska rutinerna under tiden som vårdbiträde. Det som kändes annorlunda var det stora ansvaret både över akuten och avdelningen när man är ensam om kvällar och helger. Här måste man ha bred kunskap inom många områden och att kunna organisera arbetet bra. Jag som var van vid akutpatienter fick nu även lära mig hantera småbarn med prickar.

Hur är det att bo här?

– Vi bor här mycket på grund av människorna. Naturen är så nära även om jag saknar Alperna ibland. Det är viktigt att folk bryter sig ut och bor på landsbygden också. Här är man bra på så mycket och man borde våga satsa mer på det man kan och utveckla det i företag. Rolf fick frågor om han bland annat kunde guida folk på kanotsafari och då startade han ett företag för att kunna ta emot turister. När det kommer turister så berättar vi för dem var de kan äta och bo på orten, samt ger tips om utflyktsmål och svarar på deras många frågor hur det är att leva här, allt för att få dem att stanna lite längre. Vi har också släktingar och vänner som kommer hit och besöker oss. Vi försöker åka till Schweiz vart annat år, åker jag själv så tar jag flyget men åker vi tillsammans brukar vi ta bilen.

Kan du rekommendera fler att jobba inom vården?

– Själv har jag aldrig ångrat mitt yrkesval och jag tycker att alla som känner en dragning till att ta hand om och möta andra människor ska söka sig till en vårdutbildning. På SFI försökte jag motivera vännerna där att jobba inom vården, men jag förstår att alla inte har möjlighet till det. I Schweiz är det vanligt att sjuksköterskor testar att bo och arbeta lite överallt i landet. Mer svenskar från södra Sverige borde prova på att jobba här. Här finns en stor variation av olika vårdbehov som du kommer att möta. En stor utmaning.