Dennis Hansson – en skogsfrälst distriktsläkare

 

dennis_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dennis Hansson, distriktsläkare

 

Dennis Hansson – Distriktsläkare

Dennis växte upp och bodde i Göteborg i 20 år innan han började läsa till läkare i Uppsala. AT-tjänsten gjorde han i Säffle och när han var nästan klar distriktsläkare, kring 1998, flyttade han till Vilhelmina. Hans fru kommer från Vilhelmina och eftersom Dennis är genuint skogs- och naturbruksintresserad tog de över familjens skogsrättsfastighet i Siksjöhöjden, en by cirka 26 kilometer väster om Vilhelmina.

Dennis plan var att utbilda sig till kirurg men insåg under tidens gång att ett bredare arbetsområde var det han sökte. Det tyckte han sig hitta i Vilhelmina genom att arbeta som distriktsläkare på sjukstugan.

Hur är det att arbeta som distriktsläkare i ett mindre samhälle?

– Här har man alltid jour och man får jobba med flera specialiteter samtidigt. Läkarbristen medför att det finns otillfredställda utvecklingsbehov och man önskar att man kunde ägna mer tid åt något medicinskt område som känns intressant. Till exempel diabetes eller barn. Man kan också förkovra sig i handledning, för att sedan kunna utbilda den personal man har samt de nya som kommer.

Känner du ofta dina patienter och de dig?

– Ja, i ett litet samhälle blir man fort “någon” och man lär känna andra människor snabbt, åtminstone ytligt. Jag gillar människor och har gärna grannar och bekanta som patienter och upplever att folk gärna går till den man känner. Det har skett en förändring över tiden, som till exempel när det gäller psykiska problem, där är man mer öppen nu med att söka hjälp och att få prata om. Jag har stött på patienter som säger “jag känner ju dig” och det tycker jag inbjuder till ett förtroende.

Vad är bra i övrigt med att bo här?

– Det är korta avstånd till det mesta. I ett litet samhälle som Vilhelmina finns bilprovning, arbetsförmedling, försäkringskassan, annan samhällstjänst samt alla affärer väl samlade i centrum och inom gångavstånd. Bussarna går dagligen och vi har flygplatsen nära. Och naturen så klart, den är också nära. Det är lätt att lära känna människor här och då blir det även lätt att komma med i föreningsverksamheten. Själv är jag engagerad i Missionskyrkan och har ett stort intresse för skogen och skogsbruket.

Hur kan ni locka fler att vilja jobba inom vården?

– Vårt främsta konkurrensvapen är kvalité, säger Dennis och berättar vidare att läkarstudenter får se mer av hur vården är i verkliga livet när de är här.

– De får jobba med riktiga arbetsuppgifter och får nytta av hela sin medicinska utbildning eftersom arbetet varierar så stort. Det är viktigt att vi som är här på plats skapar en miljö så att andra vågar och vill flytta hit.