Föreningar

Föreningslivet

Föreningslivet är viktigt i glesbygden. Bland annat för att stärka gemenskapen och för att den som flyttar in till orten ska lära känna människor med gemensamma intressen. Kommunerna har ett föreningsregister där det går att se vilka föreningar som finns och vem som är kontaktperson.

Storuman

I föreningsregistret som Storuman har finns bland annat den framgångsrika Tärna IK Fjällvinden, som fostrat skidstjärnor som Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Jens Byggmark. Här finns även PR-föreningen Vildmannen som ser till att ”det som borde hända händer” och korar bland annat Årets Vildman och Årets Kommunbo.

Vilhelmina

I Vilhelmina finns idrottsföreningar inom bland annat skidskytte, judo, friidrott, bågskytte och fäktning. Här finns även folkdansföreningen Volgsjögillet och det litterära Bernard Nordh-sällskapet.

Arjeplog

De föreningar som finns i Arjeplog är bland annat bya- och folketshusföreningar, idrottsföreningar, Jakt och fiske föreningar, kultur och intresse, pensionär och skoter och motor.

Malå

Föreningar som finns i Malå är byaföreningar, jakt och fiske, idrott, kultur, politiska föreningar, pensionär och religiösa föreningar.

Dorotea

Olika föreningar som finns i Dorotea kommun är Jakt och fiske, handikapporganisationer, idrottsföreningar, motor och skoter, musik, teater och konst föreningar och pensionärsföreningar.

Norsjö

I Norsjö finns det många olika föreningar som byaföreningar, djurföreningar, fiske, jakt, frilufts och idrott, handikappföreningar, kultur, nykterhetförening, för pensionärer och religiösa föreningar.

Sorsele

I Sorsele finns det många olika föreningar som byaföreningar, skoter, idrott, musik och teaterföreningar, religiösa och handikappföreningar.

Åsele

Det finns byaföreningar, fiske, jakt och idrottföreningar, kultur och musikföreningar, handikapp, motor, nykterhetsföreningar, politiska, pensionär, religiösa och skytteföreningar.

Bygdemedel och andra bidrag

Föreningar och organisationer som är registrerade i Vilhelmina och Storuman kan ansöka om bygdemedel. Det är Länsstyrelsen som beslutar om bidragen, i samverkan med kommunerna. Bidrag går till att restaurera broar, allmänna stugor, bygga vindskydd och annat som gynnar allmänheten i kommunerna.

 

 Föreningsregister Föreningar
 Vilhelmina PR-föreningen Vildmannen 
 Arjeplog Bernand Nord-sällskapet
 Storuman Bygdeavgiftsmedel Storuman
 Malå Tärna IK Fjällvinden
 Dorotea  
 Sorsele  
 Åsele  
 Norsjö