Kultur och Kurser

Kultur och kurser

Kulturen är en av de viktigaste faktorerna för att kunna trivas i området. Här finns information vad som händer i kommunerna inom kultur, fritid och kurser.

Storuman kommun

I Storuman finns Kulturakademin – ett gemenskapsföretag som bland annat driver kommunens musikskola. Här arrangeras musikcaféer, spontana uppträdanden och  gatumusik. Kulturakademin håller i olika studiecirklar, samt har ett internationellt samarbete med Norge och Skottland, och ett regionalt arbete med Norrbotten och inom Västerbotten. Storuman har en aktiv musik- och teaterförening, som är en del av Riksteatern. För den musikintresserade drivs en utbildning i musikproduktion på Storumans Folhögskola. På Storummans kommunbibliotek arrangeras utställningar och olika föredrag och på Folkets Hus erbjuds även bio. 

Studieförbund

ABF i Storuman, ABF i Tärnaby, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan och Studiefrämjandet i Storuman och Tärnaby har kontor i kommunen.

Vilhelmina kommun

Vilhelmina Kultur & Fritid har en egen Facebooksida där kommunen delar med sig av information. De flesta kulturarrangörer inom kommunen annonserar via wilmakultur.se, en gemensam kulturevenemangskalender. Vilhelmina Folkets Hus är en naturlig mötesplats för olika arrangemang och föreställningar. Här finns bland annat bio och scener för uppträdanden. Sommartid arrangeras musik utomhus. Här finns även Vilhelmina folkbibliotek som arrangerar utställningar, samt utställningar i samiska.

Studieförbund

ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan och Studiefrämjandet har kontor på orten. Även Sensus och Bilda arrangerar ibland kurser och studiecirklar här, även om de inte har kontor på orten.

Norsjö kommun

I Norsjö finns Norsjö Folkets hus som erbjuder olika aktiviter. Här anordnas bio, teater, mässor, föreläsningar, konferenser, danser med middag och show. I Norsjö kommun finns ett rikt kulturliv och det finns föreningar som inom musik, teater och körsång. I Norsjö kommun arrangeras olika musik- och teaterarrangemang under året. För att hitta information om olika evenemang kan du besöka webbplatsen Handelplats Norsjö, länken finns nedan.

Arjeplog kommun

Medborgarhuset i Arjeplog erbjuder på olika aktiviteter. Det finns ett café med ett kök som går att hyra ut. Lokalen kan hyras ut för teater, dans, bröllop, dop fester eller liknande. Det annordnas även olika evenemang i lokalerna.

Dorotea kommun

Doroteas folk-och skolbibliotek är mitt i centrala Dorotea, här erbjuds olika utställningar och kulturupplevelser för alla åldrar. I biblioteket erbjuds böcker på svenska samt samiska. Dorotea kommun är nu i samarbete med Västerbotten museum och erbjuder då kulturevenemang årligen för att sprida och återberätta Doroteas historia. I Dorotea kommun finns det flera föreningar med inriktning mot konst, musik och teater. Det finns även fria grupper som har intresse för teater och musik. Här är några av dem kulturföreningar som finns i Dorotea: Dorotea Dragspelsgille, Dorotea Konstförening och Dorotea Musik och Riksteaterförening. I Dorotea finns även Medborgarhuset där det finns en biograf för filmintresserade.

Malå kommun

I Malå kommun finns det kulturskolan som är till ungdomar, där erbjuds frivilliga musikundervisningar och teaterundervisningar. Kulturhuset är till för ungdomar för att de ska få en mer intresse för kultur och musik. I Malå finns det även ett bibliotek till dig som är intresserad av att läsa böcker. i Malå bibliotek och i Malå Borg arrangeras olika kurser och evenemang, som till exempel dans, skivarkurser, med mera.

Sorsele kommun

Sorsele kommun har många aktiva kultur föreningar Dragspelsklubben, Sorsele och Ammarnäs Hembygdsförening, Sorsele Poesisällskap, Sorsele folkmusik- och dansförening, Sorsele teaterförening, Ammarnäs sameförening, Kraddsele byaförening, Gargnäs intresseförening samt Blattnicksele intresseförening. Studieförbunden i Sorsele kommun har ett brett verksamhet med i konstverksamhet, hantverk, musik, dans, teater samt föreläsningar. Studieförbunden i Sorsele är ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan samt Sensus/Bilda och Studiefrämjandet. Sorsele har även bibliotek, biograf och folketshus.

Åsele kommun

I Åsele kommun finns det bibliotek, biograf och folketshus. Det finns ett kultur hus i Åsele kommun, där anordnas konst- och musikutställningar, teatervisningar med mera. Till barn och ungdomar har Åsele kommun även en musikskola där de får lära sig spela med instrument.

 

  Föreningar            
  Kulturakademin             
  Musik- och teaterförening    Malå kultur        
  Storumans Folkhögskola    Malå evenemang        
  Storuman bibliotek    Sorsele kultur        
  Wilmakultur    Arjeplog Medborgarhus        
  Vilhelmina Folkets Hus    Handelsplats Norsjö        
  Vilhelmina folkbibliotek    Åsele kultur        
  Norsjö Folketshus    Dorotea kommun kultur        

 

 Facebook Studieförbund 
 Storuman musik- och teaterförening  Medborgarskolan
 Folkets hus i Storuman ABF Västerbotten
 Kulturakademin Studieförbundet Vuxenskolan
 Storumans Folkhögskola  Sensus
 Vilhelmina kultur och fritid Bilda
 Kulturhuset Åsele