Växter och blommor i lapplandsfjällen
I södra lapplandsfjällen är floran väldigt intressant att besöka. Den som vill vandra bjuds på en varierad flora med örter och växter som är unika för fjällområdet. Vill du se många av dessa växter på ett och samma ställe så rekommenderas Fjällbotaniska Trädgården i Hemavan, där Naturrum i Hemavan finns. Sommartid arrangeras guidade turer i trädgården.
Bäcknäs – en orkidélokal. Mittemellan Lycksele och Storuman, tre kilometer sydost om byn Bäcknäs, ligger denna pärla för botaniker och andra blomintresserade. Marken här har ett rikt fältskikt med flera arter av orkidéer, till exempel grönkulla och jungfru Marie nycklar. Här finns andra örter som nordisk stormhatt, skogsstjärna och ögonpyrola men framförallt de fantastiska orkidéerna norna och guckusko.
Fjällripfjället – Ligger mellan Överuman och Gräsvattnet och är troligen den rikaste växtlokalen i Vindelfjällens Naturreservat. Fjället når 783 meter över havet och är en guldgruva för den botaniskt intresserade.
Linnéträdgården i Gunnarn – En blomsterpark till Carl von Linnés ära som invigdes 2007. Linnéparken i Gunnarn utgör ett perfekt rastställe. Här finns en grillplats och bord som inramas av vackra rosor. Trädgården innehåller växter som har anknytning till Linné och en hel del växter som testas i ett kallare klimat.
Mieseken – Ett lättvandrat fjäll, söder om Över-Uman nära norska gränsen, med en intressant flora. En av Sveriges sydligaste växtplatser för lapsk alpros samt orkidéer som fjällyxne (Pseudorchis straminea), dvärgyxne (Chamorchis alpina), grönyxne (Coeloglossum viride) och brudsporre (Gymnadenia conopsea).
Rödingnäset – Fjället ligger cirka två mil från Hemavan vid byn Rönäs. Här finns artrika fjällängar och goda bestånd av den sällsynta och fridlysta orkidéen brudkulla.
Varesåsen – Här finns inte bara guckuskon utan även ett flertal av länets orkidéer och en rad andra arter som trivs i kalkigt gjord. Varesåsen ligger i Vilhelmina kommun, tag av från E45 mot Lövliden och sen höger mot Nästansjö. I byn Lomsjökullen svänger du vänster och följer Nordasjövägen till Varesåsen. Här kan du hitta smultron,vilket inte är vanligt att hitta vilt växande i inlandet.
Mullramlet – En liten kanjonlik dal vid byn Djupdal utanför Malgovik i Vilhelmina. Här finns skiffer som nötts bort och bildat fantastiska orstenar (kalk) som drösar ned i bäckfåran, här kan du hitta en trilobit (en sorts fossil).
Blomstermyran i Järvsjöby – Här finns ett av länets största bestånd av myrbräcka (Saxifraga hirculus). Lämplig tid att besöka Blomstermyran är i mitten eller senare delen av juli. Då lyser myren som guld av all sin myrbräcka. Kör mot Lycksele och till Järvsjöby. Därefter vänster mot Djursjöberg. Innan Djursjöberg tar man höger mot Baksjöberg efter ca 2 km breder Blomstermyran ut sig norr om vägen.
Läs mer
- Fjällbotaniska Trädgården
- Naturrum i Hemavan
- Botanik Bäcknäs PDF
- Fjällripfjället PDF
- Botanik i Mieseken PDF
- Rödingnäset PDF
- Vareåsen PDF
- Mullramlet PDF
- Blomstermyran Järvsjöby PDF