Barn och utbilning i glesbygden
För barnfamiljer är fördelarna oftast många med att bo i glesbygden. Barnen har ofta nära till skola och barnomsorg, vilket i tätorterna betyder gångavstånd. Barn som bor i byar har skolskjuts till närmaste skola eller dagis. Många känner varandra och det innebär trygghet och närhet för familjer som bor i glesbygden.
Grundskola och gymnasium
I kommuner är det ofta mindre barngrupper i sammanslagna åldersgrupper, med det finns för- och nackdelar som det medför. När barnen kommer upp i ålder så finns vanligtvis mellan- och högstadium i de större orterna och då får de barn som bor i byarna åka skolskjuts. Gymnasium finns i Vilhelmina, Storuman och Arjeplog tätorter. Skolorna har ett färre antal elever, vilket kan upplevas att det finns mer tid i undervisningen av sin lärare.
Umgänge
Barn i glesbygden leker och umgås ofta både med äldre och yngre barn. Barn i olika åldrar kan lära varandra mycket och ha lika mycket glädje av varandra som jämnåriga barn. Många lekkompisar finns i närheten och som förälder behöves det inte skjutsa barnen till sina kompisar. Grannar och vänner är oftast samma människor som är på jobbet eller känner på annat sätt genom sina intressen och aktiviteter. Det är därför ganska lätt att samordna gemensam skjuts till barnens olika aktiviteter.
Fritidsaktiviter
Packa en fikakorg och gör en fantastisk utflykt till skogen. Lär barnen plocka svamp och bär tillsammans med familjen. Att bo nära naturen har som fördel att det är enkelt att göra upp en eld och grilla korv. Finns det en sjö i närheten finns det möjlighet att meta på somrarna och pimpla på vintern. Eftersom en stor del av året faktiskt är vinter så gillar många att åka skidor, både utför och på längden. Avståndet mellan hemmet och aktiviteter är inte långt i länet. Skolorna erbjuder även mer utomhusaktiviteter i glesbygden.