Per Lindberg, rektor
Per Lindberg – Rektor
Per Lindberg är en rutinerad globetrotter som tidigare bodde i en lägenhet mitt i Göteborg. Jobbet som ingenjör på SAAB gav honom möjlighet att resa över hela världen. Mitt i allt detta fanns en längtan efter det lugna, tysta livet med mer tid för sina fritidsintressen och det hittade Per och hans fru i Heligfjäll, 37 kilometer utanför Vilhelmina tätort.
– När sonen blev stor nog att flytta hemifrån så började vi planera för att flytta ut till någon gård, först och främst i Västra Götaland. Men där var det inte tyst nog tyckte vi. Jag visste att jobbet på SAAB skulle upphöra så därför var läget inte längre viktigt i förhållande till Göteborg. Vi började därför titta på andra gårdar över hela Sverige, berättar Per.
Varför blev det just Heligfjäll i Vilhelmina kommun?
– Jag minns datumet – det var den 17 juli som vi åkte till Heligfjäll, säger Per. Vi hade sett att den här gården här legat ute länge till försäljning och undrade varför ingen ville köpa det. När vi satt där på bron till huset insåg vi att vi fallit direkt för platsen, både jag och min fru, berättar Per.
Nu återstod bara att hitta ett jobb för att kunna bosätta sig i Heligfjäll. När Per tittade efter så fanns det bara ett jobb utannonserat som kunde passa honom och det var som rektor på Malgomajskolan.
– Jag tog kontakt skolan och frågade om de var intresserade av att anställa en bilingenjör och de var helt klart villiga att ge mig chansen. I maj avslutar jag utbildningen och blir legitimerad rektor, säger Per.
På vilket sätt skiljer sig Vilhelmina från andra ställen runt om i världen?
– De som bor här tar för givet att naturen ska vara som den är, att det ska finnas rent vatten, ren luft och att man kan få lugn och ro om man vill. Det är inte alls självklart för resten av världen, säger Per.
– Jag har bara hittat det på ett annat ställe där jag varit och det är Canada eller södra Alaska som möjligtvis kan jämföras. Norra Sverige har ett fantastiskt klimat och anses som ett pålitligt land. Här finns många svar på det man i ett tätbefolkat område söker och det är extremt eftertraktat av tyskar som uppskattar det här klimatet och naturen, säger Per.
Vad tycker du man kan göra för att få fler människor att vilja flytta hit?
– Kommunerna borde marknadsföra sig annorlunda i andra länder. Jag tror det bästa vore att rikta in sig på en enda stad i till exempel Tyskland och marknadsföra sig där. Men får inte ge upp utan låta arbetet pågå i minst fem år. Då tror jag t ex äldre tyskar, 55+ kommer se det här området som ett utmärkt alternativ till att bosätta sig i, säger Per.
Vad har gymnasieskolan för framtidsplaner?
– Skolan jobbar mycket med samhällsintegration, där bland annat Vård- och omsorgsprogrammet är en del av vård- och omsorgscollege i Västerbotten, med inriktning mot äldrevård och omsorg, samt mot barn.
Gymnasieskolan vill skapa utbildningar som motsvarar de krav som arbetsmarknaden ställer. Inom El & Energi, samt Teknikprogrammet samarbetar skolan därför med näringslivet. Inlandets Teknikpark är ett samverkansprojekt mellan kommunerna Vilhelmina, Åsele, Dorotea och sju företag.
– Här vill vi skapa en Teknikpark eller som man säger internationellt, “Science Park”. Jag tror på samarbete över kommungränserna. Vi blir starkare tillsammans och när många samarbetar så växer vi, säger Per. Teknikparken har inriktningar som mätteknik, Cad-Cam, kommunikationsteknik och energi och en tanke är att som ett naturligt utvecklingssteg försöka få in distansmedicin här som ett femte ben, avslutar Per.
Vad gör du själv på fritiden?
– Jag gillar all skidåkning och när vi bodde i Göteborg hade vi en segelbåt. När vi flyttade hit så köpte vi istället en segeljolle och det går alldeles utmärkt att segla ute på Malgomaj, som är fyra mil lång och 150 meter djup på sina ställen, berättar Per.
Heligfjäll ligger på 650 meter över havet och har en medeltemp på cirka noll grader. Det är mycket morän i marken och det blir en utmaning även för den mest inbitne odlaren.
– Jag och min fru är också intresserade av permakultur och vill åstadkomma en hållbar odling genom att använda naturens inbyggda intelligens. Vi har haft kurser i Permakultur på vår gård, där vi bjöd in en mycket kunnig österrikisk man inom området till vår hjälp. Han lärde oss hur man med naturens kraft kan styra vattenflöden och lagra värme med stenar. Vi har också terrasserat en lägda för att testa om klimatet kan bli något bättre och rönn är perfekt att ympa på! Vi har ympat både äpplen och päron på rönnen, avslutar Per.