Rhyl och Suzi Jones – Flyttade från Storbritannien till Åskilje

 

Rhyl och Suzi Jones. Foto: Romana Mahringer

 

Rhyl och Suzi Jones

När flyttade ni till Storuman?

Vi lämnade London den 5 juni tillsammans med vår hund Embu i en Volkswagen och kom fram till Åskilje den 8 juni efter ett kort besök hos vår äldsta dotter i Belgien.

Varför flyttade ni hit?

Efter att ha arbetat för den brittiska försvarsmakten i 38 år i 20 olika länder tänkte vi att nu är det dags att slå sig ner och prova något nytt, säger Rhyl. Vi var intresserade att starta en camping och restaurang, planen var att vi ville starta det i Storbritannien eller någonstans i Europa. Efter letande på campingplats i Frankrike och två veckors bilkörande i hela området i Wales upptäckte vi campingen i Åskilje. Vi såg annonsen på internet att Åskilje camping var till salu och vi bokade flyg till Gunnarn flygplats för att träffa ägaren och upptäcka området.

En vecka senare återvände vi till Storbritannien efter att ha mött väldigt trevliga människor i Åskilje och vi hade en varm känsla efteråt när vi besökt platsen. Under tiden jag höll på att avsluta min tjänst inom försvarsmakten i London fick jag en e-post från tidigare ägaren av campingen med en erbjudande som vi fick svårt att motstå, säger Rhyl. Vi slutförde köpet av campingen i Åskilje och nu har vi bott här i nästan 7 år.

Hur trivs ni i Storuman kommun?

Vi uppskattar att naturen är nära i norra Sverige och att landsbygden är precis utanför ytterdörren. Midnattssolen på sommaren som möter norrskenen under vintern är det som gör denna plats mer attraktiv än de flesta platserna vi besökt. Dessutom har vi fått ett varmt bemötande från människorna i Sverige och det öppna livsstilen påminner oss vad den äldre generationen i Storbritannien kallar för den gamla goda tiden.

Vad gillar ni bäst med att bo i Åskilje?

Friheten, människorna och vänskapen, kvaliteten på vattnet, definitiva årstider och vi är privilegierade att bo under norrskenen.

Tycker ni att det finns något som behöver bli förbättrad i Åskilje?

Det som vi tycker är uppenbart är att återinföra kommersiella flyg och återöppna Gunnar flygplats. Det finns nya inflyttande unga familjer i byn och vi hoppas att en skola kommer öppnas här igen.