Affärer och Shopping

Affärer och Shopping i glesbygden

Handlarna i glesbygden är oftast mångsysslare och lyssnar till den efterfrågan som kunderna har, det kan resultera i företagskombinationer som skoterhandlare eller bilverkstad och begravningsbyrå, blomsterhandel med leksaker och barnkläder eller en fiskeaffär med cykelverkstad. Vill man handla över webben finns det flera butiker och företag som erbjuder webbhandel. Det som ligger många varmt i hjärtat är att handla lokalt och det är viktigt för invånarna. Förutom att det är viktigt att stödja den lokala handeln bjuds det på bra och familjär service.

Storuman

Lapland Eco Store är en webbhandel med ekologiska produkter som även har fysisk butik i Storuman.

Fjällsport Tärnaby är en äkta sport- och friluftsbutik som varit etablerad länge och som har satsat på webbhandel, självklart går det även handla i butiken.

Fiskehörnan i Storuman håller hög klass på sortimentet både på webbhandel och i butik, vill du ha fisketips rekommenderas det att du går in i butiken och frågar om råd. 

Nybyggarland kan du köpa slöjd, hantverk och kvalitetsvaror, som till exempel Lappland design som tillverkar smycken med inspiration från naturens former. Här kan man även uppleva hur man bodde och levde förr i tiden, det finns rökbastu, lappkåtor och en samisk njalla. Här finns även Vildmarkscaféet  som bjuder på specialiteter från Lappland.

 

Vilhelmina

MBergmans fisk och Vilhelmina gårdsbutik röker och förädlas fisk, alltifrån lokala fiskar som röding och öring till havets läckerheter. Utöver den förädlade fisken finns det en massa andra lokalproducerade produkter att köpa i butiken, bland annat kött, sylt, bröd och praliner. Butiken har även fiskvagnen som besöker olika kommuner i glesbygden och säljer sina råvaror till de som inte har möjlighet att besöka butiken i Vilhelmina. MBergmans fisk har även egen servering där du kan beställa mat och njuta av olika läckerheter eller hämta mat hem.

Risfjell Sameslöjd är en butik i Vilhelmina som vill sprida kunskap om den samiska kulturen på många olika sätt, i butiken kan du köpa äkta sameslöjd som målningar, smycken, knivar, armband, trummor, vävar och med mera. de har även en egen galleri och museum med samiska samlingar.

Wilma naturprodukter är ett familjeföretag som tillverkar och säljer naturnära produkter utan kemikalier och konserverat som olika salvor, lädervård, naturgodis och produkter för eldning.  

 

Dorotea

Sport och Fritid säljer det mesta inom sport, fritid, fiske, jakt och ammunition. Det finns även hundartiklar, hund- och kattfoder, här kan du också köpa jakt-och fiskekort för närområdet.

Borgafjäll design säljer inredning som lampor, ljusstakar, köksredskap, även handgjorda pimpelspön. Materialet är från naturen.

Fyra händer bjuder på ett varierande sortiment, produkterna är av naturmaterial, de har hantverk, olika spa-produkter, inredning, kläder, smycken med mera.

Hembygdsområdet Kullerbacken är Dorotea kommuns hembygdsområde, här finns olika verksamheter som bakning av tunnbröd, servering av fika och våfflor. Inne i husen finns utställningar på hur det var att leva förr i tiden och du får lära dig Doroteas historia i olika epoker.

Husvagnsmuséet ligger i Dorotea och är troligtvist världens enda, här kan du uppleva husvagnar från 60-talet, du kan även uppleva hur campinglivet har varit under de senaste 50 åren. Allt möjligt från husvagnshistorien har blivit samlat i museet. Det var Polar som började tillverka sina första husvagnar och i museet kan du se den tredje Polarvagnen som tillverkades i Junselevallen, museet är öppet under sommaren.

 

Sorsele

Järnia i Sorsele har en försäljningsytan som uppnår ca 2500 kvadratmeter och det finns många olika produkter som byggvaror, maskiner, hushåll, vitvaror, färg, jakt, fiske, sport, fritid, kläder, leksaker, snöskotrar med mera. Kunderna är mest från Sorsele kommun men också från andra kommuner och turister. Affären här blivit en sevärdhet och turistmål på grund av sitt stora utbud.

Eldmark är både och e-handel, de säljer enkla, rejäla och praktiska produkter för fritid och yrkesliv. Eldmark säljer produkter för grillning som muurikka, galler och smörgåsgrill, med mera. De säljer även vinterredskap, kaminer, knivar och verktyg.

Ljung hudvård säljer ekologisk hudvård, de tillverkar produkterna i Sorsele. De använder sig av ekologiska oljor, örter och fetter i sina produkter.

 

Åsele

Hemslöjdbutiken i Åsele Hembygdsområde, här kan du köpa hantverk och slöjdarbeten. Butiken ligger i ett museum område där du kan se hur befolkningen bodde och levde förr i tiden. Det finns ett café Kaffestugan som är öppet under sommaren och under Åsele marknad finns det underhållning som erbjuds på hembygdsområdet. Det finns även en textilsamling och gammaltryckeri i kyrkstugorna.  
Axbergs maskin och vapen här finns stor sortiment, det du kan köpa är jakttillbehör, vapen, fiskeartiklar,  skoterkläder, natur och fritids produkter, husdjursartiklar, cyklar, med mera.
 
Asplunda Lanthandel har mycket att erbjuda det är en gammal historisk handelsplats som var i gång från 1895 till början av 1950-talet, dit kom bönder och skogsarbetare för att köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker och andra saker som vin, delikatesser, tyger, med mera. Numera är platsen en kulturhistorisk pärla och det finns det guidade turer i handelshuset och olika utställningar. Det finns möjlighet till fika och att köpa gammeldags godis och hembakat bröd. Det finns även vissa gamla saker till försäljning för den som är intresserad av antika saker från förr i tiden.
 

Norsjö

Skor & Sport i Norsjö erbjuder alla slags skor, sportartiklar och fritidskläder. Butiken finns även i Malå.
 
Ekospa erbjuder olika spabehandlingar och har ekologiska naturliga produkter för kroppen, hudvård och make-up.
Svansele Vildmarkcenter i Norsjö har mycket att erbjuda det finns en utställning av vilda djur, de erbjuder vildmarksbuffé, det finns övernattningsmöjligheter. Aktiviteter finns som älgsafari, skoter eller furhjuling utflykter, och bastu och bad.  
 

Arjeplog

GKs fiske butiken är både en fiskebutik och fritidsbutik, de har ett stort utbud av fiskeredskap. De har även en café och vandrarhem.
 
Ninas i Arjeplog är en klädaffär som har kläder till både kvinnor och män.
 
Silvermuseet i Arjeplog öppnades 1965 där finns samlingar som skildrar ortens historia, förhistoriska tiden och nutiden. Det finns utställningar som skildrar samernas och nybyggarnas liv och smycken, där finns världens största samlingar av samiska silverföremål. Det finns en butik i museet där finns vackra ting att köpa som har anknytning till museets verksamhet, du kan även bläddra i böcker, lyssna på musik och fika. Museet erbjuder även guidning till grupper om man är intresserad att lära sig mer av kulturen och historien på området och smyckeshistoria.
 

Malå

Adak gårdsbutik erbjuder olika slags hantverk, stickat, virkat, tennarmband, träkonst och mycket mer.
 
Galejan är ett secondhandbutik som säljer allt från kläder, möbler, inredning och de har även ett café.
 
Tidlösa design är en blomsterhandel och inredningsbutik, de har ett stort sortiment trots ett litet butik.
 
Burvalls Malås äldsta butik från 1938, här kan du hitta presenter, leksaker, souvenirer, böcker och mycket annat. Annars om du inte ska shoppa kan du bara uppleva den 60-tals atmosfären som finns inne i butiken.  
 
 
 Lapland Eco Store Järnia
 MBergmans fisk Eldmark
 Fiskehörnan Ljung hudvård
 Shopping Hemavan & Tärnaby Silvermuseet
 Risfjell Sameslöjd Ninas
 Wilma naturprodukter Adak gårdsbutik
 Nybyggarland Tidlösa design
 Sport & Fritid Hemslöjdbutiken
Borgafjäll Design Axbergs maskin
 Burvalls Ekospa
 Svansele Vildmarkcenter