Utvecklingsmöjligheter

 

För dig som söker nya utvecklingsmöjligheter erbjuder en flytt till inlandet många olika alternativ. I menyn till vänster hittar du en mängd olika möjligheter gällande jobb och utbildning.

Studier och vidareutbildning
För dig som är intresserad av en utbildning så finns Akademi Norr som är en gränsöverskridande samverkan mellan 13 kommuner och fyra län, där samtliga inlandskommuner är delaktiga. De erbjuder en mängd olika utbildningar som du kan gå.

Starta och driva eget företag
Är du istället intresserad av att driva eget företag så kan du få hjälp hos kommunernas näringslivskontor, utvecklingsenheter eller näringslivsbolag för att få svar på dina frågor och funderingar kring företagande. Ambitionen är att ge företag och företagare bästa tänkbara service oavsett om du vill starta företag, utveckla ditt företag eller har en idé om en ny satsning i våra kommuner. Vänd dig till näringslivskontoret i våra kommuner när du behöver information, goda råd, inspiration och inte minst tillgång till ett lokalt nätverk för erfarenhetsutbyte och affärskontakter. Här finns ett stort kontaktnät hos bland annat Länsstyrelsen, Almi, Region Västerbotten, olika finansiärer och närliggande kommuner som de gärna delar med sig av.

Trender och prognoser
Enligt SCB´s undersökning inom vilka utbildningsgrupper det väntas bli störst brist inom år 2035, så rankas Vård- och omsorgsutbildning, gymnasial som högst, därefter kommer Gymnasieingenjör och Industriutbildade. Är detta något som intresserar dig så kan en passande utbildning bidra till goda chanser till ett nytt jobb i framtiden. Under de närmaste åren beräknas det dessutom bli stora pensionsavgångar inom både offentlig och privat sektor. Lediga arbeten finns på Arbetsförmedlingens hemsida, du kan även höra av dig till arbetsgivarna direkt.

 

Akademi Norr

Näringslivsbolaget Argentis i Arjeplog

Näringslivskontoret i Dorotea kommun

Näringslivsavdelningen i Norsjsö kommun

Näringsliv i Malå kommun

Näringslivsenheten i Sorsele

Näringslivskontoret i Storuman

Utvecklingsenheten i Vilhelmina

Åsele näringslivsstiftelse