Förskola

 

 

Förskola

I glesbygden är väntetiderna oftast korta för förskoleplats, från tre till fyra månader. Personaltätheten är hög i förhållande till antal barn och alla förskolor erbjuder mycket uteaktivitet. Förskolorna är för barn från ett års ålder och ett pedagogisk verksamhet som erbjud till föräldrar. Förskolorna erbjuder barnen ett tryggt, roligt och lärorik plats. Genom lek lär sig barnen, skapa, utforska och leka med andra barn i grupp och umgås med andra vuxna. Barn från ett års åldrar ska erbjudas ett plats i förskolan eller pedagogisk omsorg enligt de behov som finns.

Arbetssökande förälder och föräldralediga

Som arbetssökande har du rätt att bli erbjuden att behålla barnets plats i förskolan i 20 timmar per vecka. Förälder som är föräldraledig för vård av annat barn har rätt att bli erbjuden 15 timmar per vecka för sitt barn. Tiderna bestäms med förskolan i dialog med föräldrarna och utifrån vad som är bra för barnet.  

Modersmål

För barn som går i förskola finns modersmålsstöd. Det finns förskolor i glesbygden som erbjuder förskolor med samisk inriktning, de kommuner som ingår i förvaltningsområde för samiska är Storuman kommun, Sorsele kommun, Malå kommun, Vilhelmina kommun, Dorotea kommun och Arjeplog kommun. Läs mer om dina rättigheter som minoritet i länkarna nedan.

Förkolor i Gelsbygden

Storumans kommun erbjuder barnomsorg i tätorten, Stensele, Tärnaby, Hemavan, Gunnarn och Slussfors. De olika förskolorna i Storuman kommun är Björken, Blåklockan, Gungan, Granen, Holken, Tallen och Rönnen, Solbacken, Villavillekulla och Naestie. I Tärnaby finns Naestie, Tärnaby sameskola, en statlig förskola som erbjuder en samiskt integrerad inriktning.

Vilhelmina kommun har 10 st förskolor i kommunen och erbjuder barnomsorg i tätorten, Dikanäs, Latikberg, Malgovik, Saxnäs och Nästansjö. De olika förskolorna är Fjällripan, Myltan, Norrskenet, Regnbågen, Rävlyan, Sagobacken, Skogsbacken, Tranan, Täppan och Vågen.

Arjeplog kommun har barnomsorg i Arjeplog och i Slagnäs. i Arjeplog har de förskolan Blåklockan med åtta avdelningar.

Dorotea kommun erbjuder barnomsorg i Dorotea, det finns två förskolor. Förskolorna är Nyckelpigan med fyra avdelningar och Smulan med tre avdelningar.

Måla kommun i Malå finns det fyra förskolor och de är belägna i Malå. I tre förskolor finns två avdelningar, och en förskola med en avdelning. Förskolorna är Tjambo, Skogsgläntan, Skogsbacken och Clownen.

Sorsele kommun har barnomsorg i Sorsele, Ammarnäs, Blattnicksele och i Gargnäs. Förskolorna i Sorsele kommun är Rävlyan, Trollgrottan, Solstrålen, Blåhaken och Sjumilaskogen.

Åsele kommun finns det barnomsorg i Åsele och i Fredrika. I Åsele finns två förskolor, Renen och Villan. I Fredrika finns förskolan Snödroppen.

Norsjö kommun det finns sju förskolor i Norsjö kommun, fyra i centrala Norsjö och en i Norsjövallen, Gumboda och Bastuträsk. Det finns tillsammans 8 stycken förskolor dem är Droppen, Filuren, Humlan, Kotten, Myrstacken, Spelevinken, Spjuvern och svalan. 

 

 

Öppna förskolan

Både i Vilhelmina och Storuman erbjuder Svenska kyrkan verksamhet som motsvarar öppna förskolan. I Storuman finns Torsdagskul och i Vilhelmina kallas det för Kyrkis. Här är alla barn upp till sex år välkomna till sångstund för de yngre och pyssel för de lite äldre.

 

   
  Minoritet.se
  Dina rättigheter som minoritet
  Vilhelmina förskolor
  Storuman förskolor
  Tärnaby Sameskola 
  Arjeplog förskolor
  Dorotea förskolor
  Malå förskolor
  Sorsele förskolor
  Åsele förskolor
  Norsjö förskolor