Fjällvandring

 

 

Vandringsleder i Södra Lapplandsfjällen

Södra Lapplandsfjällen bjuder på en naturupplevelse alla årstider, som dessutom är gratis. Det sker kontinuerligt underhåll av lederna och vintertid pistas och sladdas många sträckor. Intresset för fjällvandring är stort och den mest kompletta informationen om boenden, vandringsleder och erbjudanden hittas hos Svenska Turistföreningen. Länsstyrelsen i Västerbottens län ger bra information om naturreservat, allemansrätten och stugor där det går att övernatta i.

Om du vill se vart alla naturreservat ligger i Västerbottens län kan du gå in på denna webbplats där alla naturområden är samlade: Naturkartan.

Vindelfjällen fjällvandring 

Ett stort fjällområde med många vandringsmöjligheter. Ett bra sätt att uppleva Vindelfjället är att vandra Kungsleden som är mellan Ammarnäs och Hemavan. Det finns möjligheter till stugor och café och kiosk.

Vindelfjällens naturreservat 

Sveriges största naturreservat. Här finns fjällandskap som inlandsisen har skulpterat, glaciär och snötäckta toppar. Inom reservatet finns 70 mil fina leder och många stugor för friluftslivet.

Kungsleden

 Startar i Hemavan och sträcker sig ända till Abisko, ett 400 km lång vandringsled som kan räknas till en av världens bästa.

Drottningleden

Startar på samma ställe som Kungsleden men är betydligt kortare, cirka nio kilometer till Laisaliden.

Saxnäs fjällvandring

I Saxnäs finns vacker natur och många fritidsaktiviteter som fiske, längdskidåkning och fjällvandring. Det går att vandra till Satsfjället och Marsfjället. Det finns goda möjligheter till dagsutflykter och det finns kåtor och stugor längs vandringslederna.

Fatmomakke Kyrkstad

En samiska kyrkstad från 1700-talet, och är en viktig som en andlig och mångkulturell mötesplats. Fatmomakke är idag skyddad som kulturpark, området finns längs med Vildmarksvägen bredvid Marsfjällen och Kutlsjön. Det går att ta sig till Fatmomakke med bil och därifrån gå en promenad över gångbron till kyrkstaden. Därifrån finns utgångläge för vandring vidare till Marsliden. Det finns stugor att hyra ut under sommaren och en café och kiosk att besöka.

Vildmarksvägen

Sveriges högsta vägar som leder till Södra Lappland, när du åker med bilen längs vägen passerar du mellan Jämtland och Svenska Lappland. Vildmarksvägen passerar genom renskötselområdet. Samiska kulturen och renskötseln har funnits här i tusentalsår, samebyarna flyttar än i dag sina renar mellan fjäll och skog efter renbetesåret. Under sommaren kan du se tusentals renar som betar längs vägen. Vägen går över den fantastiska fjället Stejkenjokk som är enbart öppen från juni till oktober. Vildmarksvägen är 500 km lång och det finns många olika destinationer som man kan besöka.

Marsfjällets naturreservat

Ligger mellan Kultsjödalen och Kittelfjällsområdet. Här är det populärt att utgå från Marsliden och Fatmomakke. Från Kittelfjäll finns också en led att vandra mot Marsfjället, där den högsta toppen, Marsfjällstoppen ligger på hela 1589 meter över havet.

Satsfjället

Följer du leden mot Borgafjäll och tar riktning upp mot kalfjället blir det en 8 km vandring upp till toppen av Satsfjället. Utsikten är väldigt vacker och det är utsikt mot Marsfjället, Borgafjällen och Gitsfjällen.

Stekenjokk 

 Börjar från Stekenjokk och är en lättare vandringsled, 18 km,  och erbjuder en väldigt fin utsikt över fjällvärden.

Norgefararleden i Klimpfjäll

Historiskt intressant led som användes förr vid handelsresor till och från Norge. Börjar i Klimpfjäll. Via Norgefararleden kommer du via Dorronskalet till Tjokkolastugan och Ransarån.

Borgafjäll

En fjällby i Dorotea kommun i södra Lappland. I Borgafjäll finns fina skidbackar och har vackra utsikt över fjällen. Fjället erbjuder även fiske, jakt, vandring men bjuder även en lugn avslappnad plats att vara på. Borgafjäll är även ett centrum för ett sameby, Voernese.

Mer information

Leder till Vindelfjällen Svenska Turistföreningen 
Fatmomakke Kyrkstad Länsstyrelsens stugor, kojor och rastskydd
Vildmarksvägen Kungsleden
Saxnäs fjällvandring Drottningleden
Norgefararleden Hemavan Tärnaby
vandring och cykling i Kultsjödalen Marsfjällets Naturreservat
Marsliden Borgafjäll
Stekenjokk  
Naturkartan  
   

 

Satsfjället, Foto: Vilhelmina kommun.

 

Marsfjället, Foto: Vilhelmina kommun.