Slalom och snowboard

 

DSC_1100

Utsikt från Kungsliften i Hemavan

 

Slalombackar

I Storumans kommun finns det tre orter med slalombackar. Hemavan och Tärnaby är de mest kända, men även tätorten Storuman har en backe. I Vilhelmina finns det slalombackar i Kittelfjäll, Klimpfjäll samt utanför tätorten Vilhelmina. 

Hemavan och Tärnaby

Är norra Sverige största skidort här hittar du utförsåkning för alla smaker; offpist, snowboard, telemark, heliski, nybörjare, barn och familjer. Hemavan och Tärnaby erbjuder även skidskola till nybörjare. Både i Hemavan och Tärnaby finns det Snowboard och freeride-park. Hemavan Tärnaby marknadsför sig som en och samma destination, men det är två olika tätorter. Samordningen är god och det går att köpa kort för båda orterna eller för sig.I Tärnaby finns Sveriges genom tiderna mest framgångsrika alpina klubb – Tärna IK Fjällvinden. Ingemarbacken i Tärnaby är homologiserad för slalomtävlingar, Anjabacken och Hassebacken är homologiserade för storslalom. Det innebär att backarna uppfyller FIS krav på fallhöjd, lutning, start- och målområde, säkerhet, med mera.

Storumans slalombacke, Umanbacken

Har en lift och tre nedfarter och en liten barnbacke för de riktigt små slalomåkarna. Här finns både värme- och fikastuga. Ett liftkort kostar naturligtvis mycket mindre än i de större backarna, och barnen kommer ha precis lika roligt.

Kittelfjäll 

Är vida känt för sin offpist, heliski och catski.  Här finns alla typer av åkning, raviner, skog, kalfjäll, korridorer, drop och hopp. Här ligger liften i nära anslutning till hotellet, så det är aldrig långt till en fika, värme eller sällskap av andra åkare. Här finns även barnbacke och knapplift för de minsta och en skidskola.

Klimpfjäll 

Har ett kompakt skidområde men med både utmanande och lätt åkning för alla kunskapsnivåer. Klimpfjäll stoltserar  med före detta skidstjärnor – fast i snowboard. Syskonen Markus och Janet Jonsson satte orten på kartan genom att åka snowboard för Sverige i OS. Här finns utmaningar för den som gillar snowboard, hopp velodromer och belyst halfpipe.

Vilhelmina slalombacke, Granbergsbacken

Ligger några kilometer utanför centrum längs vägen mot Lycksele. Backen är familjevänlig med värmestuga vid parkeringen och liftkortet kostar mindre än vid de stora anläggningarna. Det är en rolig upplevelse för hela familjen. 

Nalovardo 

Fjällanläggningen ligger emellan Laisälven och Vindelälven 15 km norr om Sorsele. Det finns både lättare och svårare backar och möjlighet i övernattning i stugor och camping.

Ammarnäs

Skidbacken finns det nio nedfarter och två liftar. Det finns även en offpist backe med pudersnö, den är inte för nybörjare. Hopp för snowboard åkare och det finns barnlift för barnen och en pulkabacke för barnen.

Borgafjäll 

Ligger i Dorotea kommun i södra Lappland. I Borgaskicenter finns det 3 liftar och 13 nedfarter. Det finns allt från pister, funpark, barnbacke och offpist. Det finns restauranger och afterski och pub. Möjlighet att hyra stuga finns även i Borgaskicenter.  

Tjamstabackarna

Ligger i Malå kommun, åtta mil från Lycksele kommun och tolv mil från Skellefteå. Det finns sex nedfarter, ett offpist och fyra liftar. Det finns en backe för barnen och ett åkband för barnen som är populär. Det finns möjlighet att grilla korv det går att göra upp egen eld. Det finns möjlighet att värma sig i värmestugan om an blir frysen. Det finns även camping möjligheter, fritidsanläggningar och serviceinrättningar.

 

Se filmen nedan om Jens Byggmark, Tärnabys världsstjärna i utförsåkning.

 

  Tärna IK Fjällvinden 
  Hemavan-Tärnaby
  Kittelfjäll
  Klimpfjäll 
  Vilhelmina slalombacke – Granbergsbacken
  Nalovardo 
  Ammarnäs info
  Ammarnäs skidbacken
  Borgafjäll
  Borgaskicenter
  Tjamstabackarna