Tips inför fjällvandring

Tips för dig som vill fjällvandra

Det är en vacker natur som du möter när du är på fjällvandring men det finns saker som du måste tänka på innan du beger dig ut för att vandra. Här har du några tips inför fjällvandring om du ska vandra under sommaren.

1. Planera din vandring

Innan fjällvandringen är det bra att planera hur turen kommer att se ut. Planera hur många dagsetapper som du orkar göra, hur lång blir sträckan varje dag när du går? Hur ser terrängen ut, kommer det att ändras under vägen?

2. Klä dig rätt

Det är viktigt att ha med sig rätt kläder under en vandring, det är en av faktorerna som är viktigt vid en säker vandring. Att bära kläder lager på lager är ett bra sätt att hålla sig varm. Det är bra att ha byxor som går att justera längden på utifrån vädret. Ett underställ i ull är ett bra investering, ull värmer bra även när det blir fuktigt. Ovanpå understället är det bra att ha ett värmande lager, exempelvis en fleecetröja eller ylletröja. Yttersta klädlagret ska skydda mot väder och vind. Det kan exempelvis vara en skaljacka som är vind- och vattentät.

3. Välj rätt utrustning

En ryggsäck är bra att ha sin packning i. Bra utrystning behöver inte vara dyrt utan det finns billiga och bra alternativ och du kan alltid börja först med det du har hemma. Det finns även en begagnatmarknad för friluftsutrustning där det finns bra saker att fynda. Det gäller att packa rätt utifrån om du ska göra en dagstur eller en långtur i fjället. Nedan finns länkar till en allmän packlista och utrustningslista för långtur och för dagstur.

4. Meddela färdväg och beräknad återkomst

Innan du beger dig ut på vandring är det viktigt att någon annan har kännedom vart du ska vandra och när du har tänkt att komma hem igen. Ifall någonting har hänt och du inte är tillbaka efter din vandring kan din vän eller familjemedlem larma att du inte är tillbaka.  

5. Anpassa turen efter vädret

Annat som är viktigt att tänka på är att anpassa vandringen efter vädret, i fjällmiljö kan vädret ändra sig plötsligt och då gäller det att anpassa sig efter det. Det är bra att ha med sig en liten radio för att lyssna på väderprognoser.

6. Följ markerade leder

Om du inte är van att använda dig av kompass och karta är det alltid viktigt att följa markerade leder så att du inte går vilse.

7. Bra kartor

Det är viktigt att använda sig av en aktuell karta vid vandring, vissa leder kan ändras. Det är alltid bra att ta reda på om din karta är uppdaterad.

8. Ta råd av erfarna människor

Fråga gärna om råd av någon som är erfaren för att få mer personliga tips. Det finns forum på nätet där du kan hitta mer information och tips kring fjällvandring.

9. Planera maten väl

Det är bra att planera sin mat i förväg innan vandring. Efter en heldagsvandring blir man oftast mer hungrig och då är det bra att ha med sig rejäla mellanmål och lätta energipåfyllare. Nedan kan du hitta mer tips på vilken mat som du kan ta med dig. 

10. Vatten längs vandringen

Tillgång till vatten är en viktig del av vandringen. Vissa vandringsleder har gamla pumpar som går att användas, men ta reda på innan om vattnet är drickbart och fungerar. Vissa delar av fjäll finns även porlande bäckar där det går att dricka vatten direkt från bäckarna.

11. Renar på fjället

Ett annat sak som är bra att tänka på i fjällmiljö är att renarna vistas där. Du kan betrakta renarna på anstånd men lämna dem i fred. Undvik att gå rakt fram till renarna, var lugn och tyst. Om du har hund med dig ska den alltid vara kopplat. När en stor flock av renar är i rörelse, håll dig stilla och betrakta dem från distans.

Läs mer