Svamp och Bär

 

 Foto: Sofia Berggren

 

Plocka svampar och bär

Skogen har ett alldeles eget skafferi. Här finns bär och svamp för att fylla på sina matförråd inför vintern. De vanligaste bären är blåbär, hallon, lingon och skogens eget guld – hjortron. Dessa kan frysas in som de är, du kan att göra till exempel sylt eller saft av bären. Fina matsvampar hittas är bland annat Karl-Johan, blek taggsvamp, rynkad tofsskivling och smörsopp. Dessa går att finna i löv- och barrskog. Kantareller hittar du om du går uppåt mot fjälltrakterna.

Fridlysta arter

Det du måste tänka på när du vistas ute i skogen är att vissa svampar, bär, blommor och djur är fridlysta. Detta betyder att de vissa arter är fredade och då får du inte, plocka, fånga, döda, eller något annat sätt skada arten. Du måste även tänka på att inte skada frön, bon, ägg, eller rom.

 

Regler om bär- och svampplockning