Ulla Mikkola- nära till hobbyn då man kan jobba på distans

 

ullamikkola_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulla Mikkola, egenföretagare

 

Ulla Mikkola – Egenföretagare

Man kan lätt luras att tro att Ulla Mikkolas arbetsplats är i den fina fjällstugan i Umfors.  I verkligheten är den i Falun, 84 mil bort, på en server där hon samarbetar med flertalet kollegor. Det är bara att starta datorn så finns programvara, backupsäkerhet och alla uppdateringar som kollegorna gör bara ett klick bort.

Ulla Mikkola jobbar som egenföretagare med VVS-projektering. En av hennes stora uppdragsgivare är ingenjörsgruppen Ståhlkloo i Falun. Företaget har ett 20-tal konsulter i sin organisation där basen i verksamhet består av projektering av värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. Ullas specialitet är ventilation och just nu jobbar hon med en ombyggnation av en skola i Märsta. Ett annat stort projekt i Sundbyberg, med restauranger och boenden i samma byggnad, är nyligen avslutat.

– Tillsammans i en konsultgrupp med arkitekter och andra ingenjörer gör jag ritningar som först blir ett förfrågningsunderlag som sedan en installatör kan räkna ut priset på och därefter kan lämna ett anbud. Det är viktigt är att göra platsbesök på bygget under byggnationen och se att det fungerar bra, berättar Ulla.

Ulla kommer ursprungligen från Rättvik, men flyttade till Falun och har arbetat där inom konsultbranschen i 30 år. Hon har varit både anställd och delägare i ett konsultföretag som senare blev uppköpta av ett större företag. Sedan fem år tillbaka driver hon sitt egna företag Rataxe AB som är ett konsultföretag inom VVS.

– Vi har kvar ett jättefint hus med sjötomt utanför Falun, säger Ulla. En gång i månaden åker jag ner för att jobba på plats och för att besöka mina kunder. Då startar vi upp nya projekt och det blir en hel del möten. Det tar ungefär lika lång tid att flyga härifrån ner till Arlanda, som det gör att köra bil mellan Stockholm och Falun. Det bästa vore förstås om jag hade jobbat direkt mot Stockholm, eftersom kommunikationerna dit med flyg fungerar så bra.

Varför hamnade ni i Hemavan?

– Vårt stora intresse och hobby är våra hundar, svarar Ulla. Vi har också en liten uppfödning på Irländsk Setter och det bästa som finns är att vara ute i skog och mark och att få jaga med våra fyrbenta familjemedlemmar. Den förda rovdjurspolitiken som koncentrerar vargbeståndet till Dalarna och Värmland gör det svårt att bedriva löshundsjakt och det skapar en otrygghet varje gång man går ut med hundarna.

– Hemavan har goda kommunikationer med dagligt flyg till Stockholm och möjlighet till datakommunikation via fiber. Det var en förutsättning för oss att etablera oss här i fjällvärlden. Hemavanområdet kändes väldigt attraktivt utifrån det och vi började leta efter boende. Vi fick leta ganska länge men när vi besökte det här huset så klickade det direkt, berättar Ulla. Det vi behövde göra innan vi flyttade hit var att gräva in bredbandsfiber från Blå vägen och upp till huset.

Vad är det bästa med Hemavan och Umfors?

– Här finns allt. Jag saknar ingenting. Naturupplevelserna är så nära, säger Ulla och sveper med handen ut över fjällvyn som vi ser utanför fönstret. Det är bara att välja fiske, jakt, vandring eller skidåkning. Här finns simhall, träningsgrupper med yoga och annat, det är nära till Norge och Mo i Rana som erbjuder shopping. Även ett nöjesliv finns här i Hemavan med flera restauranger och pubar med liveband. Om nåt kan bli bättre så är det att mobilnätet kan få bli stabilare. Men annars har jag närmare till affären här än vad jag har i Falun. Och närmare till tennisbanan också, skrattar Ulla.

Det visar sig att närmsta grannarna har anlagt en egen tennisbana som de får använda och affären Gränslöst Köpcenter är den affär hon syftar på som ligger bara ett par kilometer bort.  I Hemavan finns den nybyggda gallerian Bayhill Center med ett flertal butiker samt systembolag, där det är  populärt att handla för norska besökare.

– Närheten till Norge är också något som gynnat mig. Jag har fått in lite jobb därifrån också, även om reglerna för VVS ser lite annorlunda ut där, men det är något jag helt enkelt får lära mig. Det finns mycket jobb inom branschen och många med rätt kompetens går i pension. Framtiden ser ljus ut för den som utbildar sig inom yrket och så kan man bo var man vill. Till exempel där man i lugn och ro kan utöva sin hobby alldeles utanför husknuten, säger Ulla.